Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проблемът с високосната секунда бе отложен за 2015 г.
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 20.01.2012Коментари (2)661
©
На срещата на Международния съюз по телекомуникации в Женева страните членки не се разбраха по въпроса да бъде запазена или да бъде премахната т.нар. високосна секунда, която вече 40 години поддържа синхрона между компютрите и продължителността на деня, съобщиха световните информационни агенции.

Решено бе обсъжданията да бъдат отложени до 2015 година. Причината е, че някои от държавите са поискали допълнително време, за да анализирит въпроса. Високосните секунди са необходими, за да бъде избегнато избързването на атомните часовници спрямо слънчевото време. Те се добавят на неправилни интервали, като така атомното време се увеличава с един удар, който компенсира неравномерното въртене на Земята.

Противниците на идеята, сред които Великобритания, Китай и Канада, изтъкват, че премахването на високосната секунда ще наруши последната връзка между отмерването на времето и пътя на Слънцето по небосклона. Поддръжниците й обаче са категорични, че машините повече не трябва да бъдат свързвани с неточните цикли на изгревите и залезите.

Ако бъде премахната високосната секунда, за което настояват САЩ и някои европейски страни, операторите на мрежите за мобилни телефони, системите за контролиране на самолетния трафик и финансовите пазари ще могат да разчитат на почти абсолютната точност на атомните часовници, без да се притесняват, че системите им на една или две години трябва да спрат за момент.

Сателитните навигационни системи като GPS не използват високосни секунди. Освен това в Азия и Австралия високосната секунда се въвежда по средата на деня , което не е удобно. Светът все повече разчита на компютрите за точни измервания и всяка засечка може да струва скъпо или да бъде фатална.

Несъгласните с идеята изтъкват, че рисковете се преувеличават, високосните секунди се използват успешно от 1972 г., въпреки че трудно се прогнозират повече от шест месеца предварително.

Тази година ще има не само един допълнителен ден, но и една
допълнителна секунда на 30 юни, припомня Фокс нюз, позовавайки се на Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята и референтните системи. Така универсалното време ще бъде синхронизирано със слънчевото. Повечето хора няма въобще да забележат разликата.

Допълнителната секунда обаче ще затрудни авиолиниите и
диспечерите, които ще положат много усилия всичко да бъде
координирано.

Допълнителната високосна секунда е въведена през 1972 г.
Предишната такава промяна е през декември 2008 г. Атомните часовници, които се използват от 50- те години на миналия век, са много точни. Те осцилират 9 192 631 770 пъти в секунда. Земята обаче не е толкова точна. Докато се върти около остта си, малките отклонения водят до това някои дни да се по-дълги от други. Затова атомните часовници не съответстват точно на действителното време.

Така след неколкостотин години разликата ще е от една минута, но след няколко стотици хиляди години тя би станала часове. Затова се използва високосната секунда. Тъй като забавянето на Земята е неравномерно, не е възможно да се предвиди за дълъг период от време кога ще се наложи вмъкването на високосна секунда.

Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята и референтните системи издава бюлетини на всеки 6 месеца, които установяват наличието или липсата на високосна секунда през следващия период.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: