Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Продуктите, които не трябва да мием преди готвене
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 05.03.2023Коментари (0)1526
©
Британски учени разказаха защо някои продукти не трябва да се мият преди готвене. И това не е просто поредната шега от мъгливия Албион, а много сериозно изследване учени от Оксфордския университет, пише БГНЕС.

Яйцата

Много хора измиват старателно яйцата си преди пържене или варене, вярвайки, че по този начин намаляват риска от заразяване със салмонела. Уви, експериментите показаха, че нещата стоят точно обратното. Черупката на яйцата е пореста (иначе пилетата не биха могли да приемат кислород), а при измиване с вода и особено при търкане бактериите просто проникват в черупката, което не намалява, а увеличава риска от инфекция.

Месото

Миенето на месо не е толкова популярно, но все пак някои хора смятат, че е необходимо да изплакнат парче месо под чешмата, преди да го приготвят. Самата процедура не е вредна или опасна, но повечето хора не се замислят за факта, че при миене върху различни кухненски повърхности попадат микропръски. Тогава микрокапките могат да превърнат кухнята в място за размножаване на бактерии. Докато последващото варене, печене или пържене убива микробите. Така че спестявайте си плакненето.

Гъбите

Когато се измият, 99% от гъбите губят по-голямата част от вкуса си. Работата е там, че гъбата е в състояние да абсорбира вода три до четири пъти повече от първоначалното си тегло. При по-нататъшно готвене тази вода ще се изпари или ще изври, а с нея и яркият, наситен вкус на гъби. Всъщност гъбите ще се превърнат в безвкусна субстанция, каквато едва ли сте искали?

Рибата

Ако планирате да печете риба с люспи, разбира се, струва си да я изплакнете внимателно, но само ако даден вид риба е покрит със слой слуз върху люспите. Ако чистите рибата и ще готвите само филето, няма смисъл да миете. Както при месото, всички болестотворни бактерии в рибата ще бъдат унищожени по време на топлинна обработка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
Никулден 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (501) 15%
Добре, но можеше и по-добре (458) 14%
Не се справи (642) 19%
Пълна трагедия (1772) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: