Проф. Байкова: Протеиновите прахове, в по-големи количества, крият риск за здравето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:48 / 15.11.2024
936
Протеиновите прахове започнаха да стават мода. Понякога те се приемат в по-големи количества, което крие риск за здравето, тъй като при разграждането им се произвеждат токсични субстанции. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. 

Протеините имат много важна роля в живота на човека. Богатите и пълноценни източници на протеинови източници са мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца. Има и добри източници на растителни протеини, на които разчитат вегани и вегетарианци, обясни специалистът.

Протеиновите прахове от своя страна са хранителни добавки, които трябва да се използват при невъзможност за осигуряване на разнообразно хранене. "За да е здрав човек, трябва да приема 60 различни хранителни вещества ежедневно. В протеиновите шейкове като източник на протеин най-често се влага суроватъчен хидролизат, т.е. протеин, извличан при обработка на млякото. Той е много пълноценен, защото е лесноусвоим от организма, и съдържа три аминокиселини, важни за изграждане на мускулна тъкан, за повишаване издръжливостта към натоварвания и възстановяване след физическа умора", поясни проф. Байкова.

Тя обясни какъв е механизмът на действие на протеиновите прахове – те потискат хормона на глада грелин, който стомахът отделя, когато сме гладни.

"Протеиновите прахове активизират действието на грелина от мастните клетки и повишават усещането за ситост. Те имат хипогликемично действие, т.е. потискат нивата на кръвната глюкоза и намаляват и кръвното налягане в дозирано количество", поясни специалистът.

Проф. Донка Байкова посочи рисковете при прекомерна употреба на протеинови прахове. "Суроватъчният протеин съдържа лактоза – млечна захар, но и други прости захари, които при предозиране причиняват метеоризъм, често пъти диария и чревен дискомфорт. Когато производителите искат суроватъчният протеин да бъде отстранен, влагат протеин от грах, протеин от соя. Тук рискът е при предозиране да приемаме повече олигозахариди – прости захари от бобовите култури, които също причиняват стомашно-чревни диарии и неразположени", обясни експертът.

Обработката на протеините се случва в черния дроб. Затова е противопоказно приемането на протеинови прахове от хора с риск от увреда на паренхима на черния дроб, подчерта проф. Байкова. "При предозиране тези протеини се разграждат до азотни и неазотни субстанции и вещества. Има риск от повишаване на пикочната киселина, риск от развитие на подагра. Често самите разградни продукти са токсични и повишават риска от болести. При разграждането им се произвеждат токсични субстанции, които понижават мускулната сила и предизвикват умора", изброи тя.

Протеинът, който постъпва в човешкия организъм от храната, никога не е изолиран. "Останалите хранителни вещества, които приемаме с храната – мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, се явяват катализаторите на усвояването на тези протеини и въобще рисковете от изолираните протеини на прах не съществуват", допълни проф. Байкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Връхлита ни силна магнитна буря
Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).