ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проф. Байкова: Протеиновите прахове, в по-големи количества, крият риск за здравето | ||||||
| ||||||
Протеините имат много важна роля в живота на човека. Богатите и пълноценни източници на протеинови източници са мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца. Има и добри източници на растителни протеини, на които разчитат вегани и вегетарианци, обясни специалистът. Протеиновите прахове от своя страна са хранителни добавки, които трябва да се използват при невъзможност за осигуряване на разнообразно хранене. "За да е здрав човек, трябва да приема 60 различни хранителни вещества ежедневно. В протеиновите шейкове като източник на протеин най-често се влага суроватъчен хидролизат, т.е. протеин, извличан при обработка на млякото. Той е много пълноценен, защото е лесноусвоим от организма, и съдържа три аминокиселини, важни за изграждане на мускулна тъкан, за повишаване издръжливостта към натоварвания и възстановяване след физическа умора", поясни проф. Байкова. Тя обясни какъв е механизмът на действие на протеиновите прахове – те потискат хормона на глада грелин, който стомахът отделя, когато сме гладни. "Протеиновите прахове активизират действието на грелина от мастните клетки и повишават усещането за ситост. Те имат хипогликемично действие, т.е. потискат нивата на кръвната глюкоза и намаляват и кръвното налягане в дозирано количество", поясни специалистът. Проф. Донка Байкова посочи рисковете при прекомерна употреба на протеинови прахове. "Суроватъчният протеин съдържа лактоза – млечна захар, но и други прости захари, които при предозиране причиняват метеоризъм, често пъти диария и чревен дискомфорт. Когато производителите искат суроватъчният протеин да бъде отстранен, влагат протеин от грах, протеин от соя. Тук рискът е при предозиране да приемаме повече олигозахариди – прости захари от бобовите култури, които също причиняват стомашно-чревни диарии и неразположени", обясни експертът. Обработката на протеините се случва в черния дроб. Затова е противопоказно приемането на протеинови прахове от хора с риск от увреда на паренхима на черния дроб, подчерта проф. Байкова. "При предозиране тези протеини се разграждат до азотни и неазотни субстанции и вещества. Има риск от повишаване на пикочната киселина, риск от развитие на подагра. Често самите разградни продукти са токсични и повишават риска от болести. При разграждането им се произвеждат токсични субстанции, които понижават мускулната сила и предизвикват умора", изброи тя. Протеинът, който постъпва в човешкия организъм от храната, никога не е изолиран. "Останалите хранителни вещества, които приемаме с храната – мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, се явяват катализаторите на усвояването на тези протеини и въобще рисковете от изолираните протеини на прах не съществуват", допълни проф. Байкова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Коледният базар на пл. "Независимост" във Варна се завърна
11:58 / 01.12.2024
Дружество край Варна закупи модерна земеделска техника с евросредства
08:19 / 29.11.2024
Закърпиха положението в район "Одесос"
14:10 / 30.11.2024
Пожар в центъра на Варна!
15:45 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: