Пролетен детокс с билки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 05.03.2025
342
Пролетта е най-подходящото време за да направите детокс с билки. Точно това е моментът, когато може да открием най-подходящите растения.

Основното, което трябва да направим при детоксикация, е да пречистим черния дроб, кръвта и бъбреците. Именно те са отговорни или за отвеждането на токсините от тялото ни, или за транспортирането на полезни вещества към клетките ни.

Бял трън

Листата, цветовете и семената на белия трън помагат на функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Той насърчава производството на здрави чернодробни клетки, подобрява храносмилането и е мощен антиоксидант.

Най-оптималният начин да се възползваме от детокс с билката е чрез семената на белия трън. За целта семената се смилат и ги добавяме към чай, салата, супи, смутита. Може да се направи тинктура от тях, като по време на смилането им се добави малко силен алкохол.

Червената детелина се използва за пречистване и подпомагане на функция на горните дихателни пътища, както и за лимфната система.

За разлика от останалите ни системи, лимфната се движи много бавно. Грижата за нея често се пропуска, а и не се усеща, когато има проблем. Но може сме сигурни, че е била пренебрегната от нас, ако по принцип водим застоял начин на живот.

Червената детелина е богата на калций и желязо, за които е учудващо колко много липсват в тялото ни след зимния сезон. Освен че може да използваме цветовете на червената детелина за да си приготвим чай, то може да ги ползваме и за топли вани, които да насърчат кръвоносната и лимфна системи, докато си почиваме.

Репей

Коренът от репей е много популярен за пролетен детокс с билки. Той подпомага за обновяването на кръвоносните съдове и "пътищата“ за детоксикация на тялото, също така насърчава клетъчния метаболизъм.

Често коренът от репей бива препоръчван при храносмилателни проблеми и лимфен застой.

Репеят съдържа лигнани, витамини, минерали, инулин.

Знаете ли, че инулинът понижава чувството на глад за сладко? Това е един честно срещан "препъни камък“ по пътя към здравословния начин на живот и правилното пълноценно хранене.

Сушен корен от репей може да се смели на брашно и да се добавя в различни печива като мъфини, хляб. Чай от корена (пресен или сушен) е добре да се консумира непосредствено преди хранене, за да се възползваме най-добре от свойствата на билката.

Глухарче

Глухарчето заема челни позиции що се отнася до пролетния детокс с билки. От него може да използваме както корените, така и листата.

Богатите му на минерали листа действат като диуретик, подобряват метаболизма и насърчават работата на бъбрецитe.

По този начин подпомагат отделянето на токсините от тялото, без това да доведе до извличане и на полезните витамини от клетките.

Коренът е богат на инулин, който подпомага функцията на черния дроб и жлъчката, подобрява метаболизма. Глухарчето се приема под формата на чай – от корените и от листата, който да консумираме през цялата пролет.

А тинктурата от корена може да се използва през цялата година, като добавяме няколко капки от нея към чая си.

Листа от коприва

Копривата е едно от най-лесно достъпните растения, ако искаме да направим пролетен детокс с билки на тялото си. Тя има дългогодишна история със своите лечебни свойства, а пролетта е най-подходящото време, през което да я консумираме.

Богати на хлорофил, флавоноиди и фенолни киселини, листата на копривата имат високи противовъзпалителни свойства и действат като диуретик, подобряват функцията на бъбреците и подпомагат изхвърлянето на токсини, спомагат и за намаляването на повишената пикочна киселина, пише forlife.bg. Билката съдържа магнезий, калций и желязо и е една от най-важните храни, които да включим в пролетната си диета.

А ако искаме да направим детокс с билки, то освен да я консумираме в супи, може да приготвям и чай от листата или корените на растението.

Къдрав лапад

Къдравият лапад, наричан още жълт лапад, е отлично средство за пролетен детокс с билки. Основната му функция е насочена към храносмилателната система и подобрява подвижността на червата. Има леко слабително действие, което се дължи на антрахинонови гликозиди.

Поддържащ добрата перисталтика, богат на желязо и минерали, лападът се използва и за подпомагане жлъчния поток и пречистване на тялото, като подобрява храносмилането. Тези от нас, които страдат от стомашни проблеми като запек и нередовен стомах, задължително трябва да включат лапада в менюто си през пролетните месеци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Евгени с първа реакция на любовната връзка между бившата му любим...
Луната ще "изчезне" през септември
Грешките, които да не допускаме, при готвене на паста
Още една страна забранява Temu
След 30 години Артьом с гордост призна: Аз съм българин!
Ето какви опасности крие спането с чорапи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).