ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Простият трик, който показва, че яйцата са твърдосварени | ||||||
| ||||||
Трикът включва използването на естественото въртене на яйцето и науката физика. Когато яйцето се върти върху плоска повърхност, то създава специфичен модел на движение, който може да покаже степента на готовност на яйцето. Този метод е лесен, бърз и не изисква специализирани инструменти. За да започнете, ще ви трябват твърдо сварено яйце и плоска повърхност. Поставете яйцето внимателно върху повърхността, като се уверите, че е стабилно и няма да се търкулне. След това с помощта на пръстите си завъртете яйцето с кръгови движения. Ключът е да го въртите внимателно, но с достатъчно сила, за да създадете инерция. Докато яйцето се върти, наблюдавайте поведението му. Твърдо свареното яйце се върти плавно и равномерно, като поддържа оста си, без да се клати или накланя на една страна. Това последователно въртене показва, че съдържанието на яйцето е втвърдено, което създава балансирано разпределение на теглото в черупката. От друга страна, суровото или недостатъчно сготвено яйце има различен модел на въртене. Тъй като течността в него не е напълно втвърдена, яйцето ще се колебае и люлее по време на въртенето. То може да се усеща по-леко и по-малко стабилно в сравнение с твърдо свареното яйце. Този прост трик работи благодарение на принципите на инерцията и центробежната сила. Инерцията се отнася до склонността на обекта да поддържа състоянието си на движение, докато центробежната сила е външната сила, която изпитва обект, въртящ се около централна ос. Когато яйцето е твърдо сварено, съдържанието му е твърдо и плътно опаковано, което му позволява да се върти гладко и равномерно. За разлика от това, суровото яйце има течен център, който се размества и движи, което кара яйцето да се клати и върти непредсказуемо. Този метод е особено удобен, когато варите няколко яйца и трябва да разграничите твърдо сварените от суровите. Вместо да разчитате на догадки или да отваряте яйцата, за да проверите тяхната готовност, можете бързо да завъртите всяко яйце, за да определите кои от тях са готови за консумация. Важно е да се отбележи, че макар този трик да е надежден за повечето случаи, може да има изключения. Изключително пресни яйца или яйца, които са били съхранявани неправилно, може да не се завъртят според очакванията, което може да доведе до фалшиви резултати. Освен това размерът и формата на яйцето също могат да окажат влияние върху поведението му при въртене, така че е най-добре да използвате този метод като обща насока, а не като абсолютно правило, припомня actualno.com. |
Още по темата: | общо новини по темата: 199 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Важни новини за голям ремонт във Варна
16:36 / 28.11.2024
Вижте какви решения взе днес Общинския съвет на Варна
16:50 / 28.11.2024
Wizz Air със страхотни новини от летище Варна
14:55 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: