Противно на очакванията: Хапването на повече сладичко ни прави раздразнителни и мрънкащи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:36 / 14.08.2024
1402
Захарта е "лошото момиче“ сред всички хранителни вещества. Макар и да носи наслада на небцето, продуктите, които са богати на тази съставка, могат да имат не толкова положителни качества за организма ви. Кои са признаците, че прекалявате с консумацията на захар?

Постоянен апетит 

Ако постоянно жадувате за сладки храни и напитки, това може да означава, че консумирате твърде много захар. Изберете по-здравословни алтернативи като плодове, ядки и семена, за да ограничите апетита си.

Енергийни сривове 

Консумацията на повече захар може да доведе до внезапни скокове и спадове в енергийните ви нива, което води до чести сривове през целия ден. Изберете сложни въглехидрати като пълнозърнести храни и бобови растения, които освобождават енергия бавно, за да поддържате енергийните си нива през целия ден.

Наддаване на тегло 

Прекомерната консумация на захар може да допринесе за увеличаване на теглото и да увеличи риска от затлъстяване. Наблюдавайте приема на захар и изберете варианти с ниско съдържание на захар, когато е възможно. Съсредоточете се върху балансирана диета с достатъчно протеини и фибри.

Храносмилателната ви система не работи добре

Подобно на акнето, лошото храносмилане може да възникне поради множество причини. Независимо от първопричината, експертите казват, че диета с високо съдържание на захар не може да спомогне за това. Твърде много захар може да намали разнообразието на микробиома на червата ви само за една седмица, според проучвания върху плъхове и мишки.

Даването на животните на захарен разтвор, подобен на повечето безалкохолни напитки, не само намалява добрите бактерии в червата им, но също така позволява на вредните бактерии да процъфтяват, пише "Аз жената". Консумацията на много захар и безалкохолни напитки е свързана с високи нива на възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит.

Зеленчуците и храните с високо съдържание на фибри, от друга страна, имаха защитен ефект. Но ако ядете храни с много добавена захар, е вероятно да ви липсват някои други важни хранителни вещества за здравето на червата и цялостното благосъстояние.

Кожни проблеми 

Твърде много захар може да наруши производството на колаген и еластин в кожата ви, което води до акне, бръчки и други кожни проблеми. Намалете приема на захар и увеличете консумацията на богати на антиоксиданти храни като горски плодове и листни зеленчуци, за да поддържате здрава кожа.

Често боледуване 

Високият прием на захар може да отслаби имунната ви система, което ви прави по-податливи на инфекции и заболявания. Включете цели, непреработени храни, богати на витамини и минерали, в диетата си, за да подсилите имунната си система. Ограничете преработените храни и сладките напитки.

Мрачно настроение

Когато ядете захар, ще имате краткотраен прилив на енергия. След това обаче този прилив ще изчезне, оставяйки ви с много ниски нива на енергия. А това означава, че ще бъдете мрънкащи и раздразнителни. Разбира се, нездравословните храни могат да задоволят вкусовите ви рецептори и да ви направят щастливи за кратко време. Но те няма да се отразят добре на дългосрочното ви настроение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Само на 54 почина една от най-смелите български майки
Може отново да сме свидетели на това
Свръхприемът на витамин D е по-опасен, отколкото неговия недостиг...
Експерт: Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разб...
Слънце, но без пясък? Как бреговата ерозия накара плажовете на Ис...
Певицатa Джина Стоева призна къде обича да почива лятото, до Варн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).