Проучване: Ежедневната консумацията на бразилски орехи може да намали възпалението в тялото! Безопасно ли е обаче да се консумират?
Неотдавнашно клинично проучване показва, че ежедневната консумация на бразилски орехи може да повлияе благоприятно на здравето на червата и да намали възпалението в тялото. Бразилските ядки са богат източник на селен - основен минерал, известен със своето антиоксидантно и противовъзпалително действие. Но преди да заложите на тях, експертите препоръчват да се придържате към употребата само на 1-2 ядки на ден, за да избегнете селеновата токсичност.
Ядките от бразилски орех съдържат много селен. Всъщност, те са един от най-богатите източници на селен, който предлага съществена подкрепа за антиоксидантната защита, имунното здраве и функцията на щитовидната жлеза.
Ниските нива на селен са свързани с различни възпалителни състояния, включително проблеми с чревното здраве. Освен това изследванията показват, че възпаленията и чревните проблеми, като например пропускливите черва, са често срещани сред хората със затлъстяване.
"Пропускливите черва“ се появяват, когато плътните връзки в лигавицата на червата се разхлабят, позволявайки на токсините, бактериите и антигените да навлязат в кръвния поток, което може допълнително да допринесе за възпалението и затлъстяването.
За да проучат потенциалните ползи от бразилските орехи, изследователи от Федералния университет във Вичоза, Бразилия, провели осемседмично изследване с 56 жени на възраст между 20 и 55 години с наднормено тегло или затлъстяване. Целта била да се провери дали ежедневният прием на бразилски орехи може да подобри възпалението и здравето на червата по време на диета с ограничени калории.
Участничките са разделени на две групи: едната на диета без ядки, а в другата жените приемали по 8 грама (приблизително 1-2 ядки) бразилски орех на ден. Всяка от групите спазвала диета с намалено количество калории, съобразена с целта за намаляване на теглото, а напредъкът им бил внимателно наблюдаван от диетолози. След осем седмици проучването показало, че групата, консумираща бразилски орехи, има по-ниски нива на маркери за възпаление, като С-реактивен протеин (CRP), интерлевкин-1β (IL1-β) и интерлевкин-8 (IL-8).
Защо тези ядки са ефективни?
Значителното повишаване на нивата на селен в кръвта изглежда е причина за тези подобрения. По-високите нива на селен корелират с по-ниски маркери на възпаление и признаци на подобрено чревно здраве. Въпреки че точните механизми все още се проучват, ролята на селена като антиоксидант може да е ключов фактор за намаляване на възпалението и поддържане на чревната пропускливост. Въпреки че проучването е фокусирано върху жени, ползите от бразилските орехи могат да се видят и при мъже, като се има предвид универсалната роля на селена за намаляване на възпалението в тялото.
Експертно мнение
Експертът д-р Алиса Симпсън предполага, че противовъзпалителното действие на селена може да действа заедно с полиненаситените мазнини и фибрите, които се съдържат в бразилските орехи, за да поддържат здравето на червата. Тъй като проучването не е разделило тези хранителни компоненти, са необходими по-контролирани изследвания, за да се разбере индивидуалният принос на всеки фактор. Друг експерт, д-р Томас М. Холанд, подчертава, че повишеният прием на селен е пряко свързан с намаляването на възпалителните цитокини, което предполага потенциални ползи извън здравето на червата.
Колко е безопасно да се консумират?
Въпреки че бразилските орехи предлагат много ползи, е важно да не се прекалява с тях. Само 1-2 бразилски ореха (около 8 грама) на ден осигуряват почти два пъти повече от препоръчителния дневен прием на селен (55 микрограма), което съответства на безопасната горна граница от 400 микрограма на ден.
Превишаването на тази граница - при консумация на 4-5 или повече бразилски ореха дневно - може да доведе до селенова токсичност, която е възможно да причини чупливи нокти, косопад и храносмилателни проблеми, наред с други симптоми.
Включете внимателно бразилските орехи в диетата
За тези, които искат да се възползват от предимствата на бразилските орехи, и диетолозите, и лекарите предлагат да ги включат внимателно в диетата си. За предпочитане са биологичните и суровите ядки, въпреки че разликата в съдържанието на хранителни вещества между суровите и печените ядки е минимална.
Не забравяйте, че бразилските орехи не са панацея; те трябва да бъдат част от балансирана диета, която включва и други благоприятни за червата храни, като например тези, които се съдържат в Средиземноморската диета. Така че, ако искате да подобрите здравето на червата си и да намалите възпаленията, една малка шепа бразилски орехи може да бъде вкусно и просто допълнение към ежедневието ви - но умереността е от ключово значение, пише zdrave.to.