Проучване: Намаляване само на 1 грам дневен прием на сол е достатъчно, за да се предотвратят 9 млн. случая на инсулт и инфаркт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:09 / 28.10.2024
230
Знаем, че консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане, което от своя страна може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Проучване определи количествено тази връзка и алармира за рисковете на общественото здраве.

Разглеждайки здравните данни за възрастните хора в Китай, авторите на изследването изчисляват, че намаляване само на 1 грам дневен прием на сол би било достатъчно, за да се предотвратят 9 милиона случая на инсулт и инфаркт между днес и 2030 година, пише Science Alert, цитиран от "Телеграф". Тъй като 4 милиона от тези случаи вероятно ще са фатални, такова просто ограничение може да спаси много животи.

В Китай средната дневна консумация на сол е 11 грама. Това е много над 5-те грама, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). Изследователите събраха най-новите статистически данни за размера на населението, консумацията на сол, кръвното налягане и честотата на заболяванията.

Те обаче подчертават, че намаляването на консумацията на сол трябва да бъде последователно в продължение на няколко години, за да има положителен ефект.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Любима подправка през есента носи големи ползи за здравето ни
Дженифър Анистън отдаде почит на колегата си от "Приятели" Матю П...
Пиенето на чай от черен кимион всяка вечер може да ви донесе неве...
Летище София съобщи радостна новина!
Ето как правилно да измерим кръвното си 
Българите са пътували най-много в Гърция през септември 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).