Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител повишава риска от съсирване на кръвта
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 19.09.2024Коментари (0)1638
©
След откриването на първия подсладител - захарин, през 1879 г. учените продължават да търсят начини да пресъздадат сладкия вкус на захарта без калориите, които тя съдържа. Напоследък захарните алкохоли се превърнаха в често срещан заместител на захарта. Захарните алкохоли обикновено са също толкова сладки, колкото и естествената захар, което им позволява безпроблемно да я заменят в някои храни. Един от често използваните захарни алкохоли е еритритолът. 

Той се съдържа естествено в някои плодове и зеленчуци и се произвежда в търговската мрежа чрез ферментация на проста захар, наречена декстроза, която се съдържа в царевицата. Предишни изследвания са свързвали еритритола с повишен риск от сърдечносъдови проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Екип от учени продължава изследванията си върху еритритола с ново проучване, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. В него се съобщава, че употребата на еритритол може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които ограничават движението на кръвта и кислорода в тялото. В проучването са участвали 20 здрави доброволци – непушачи, без сърдечносъдови заболявания и без анамнеза за нарушения на кръвосъсирването.

Десет от доброволците са получили вода, смесена с 30 грама глюкоза, а другите десет – вода, смесена с 30 грама еритритол. Учените са установили, че при участниците, които са приемали еритритол, нивата му са се увеличили в кръвта им с повече от 1000 пъти. Също така след приема на еритритол участниците значително увеличили активността на тромбоцитите в кръвта си, което повишило риска от образуване на кръвни съсиреци. При хората, консумирали глюкоза, не е имало промяна.

Специалистите препоръчват на хората с повишен риск от тромбоза, като например тези със заболявания на сърцето, диабет или метаболитен синдром, да ограничат честотата и количеството на подсладените храни, които консумират. Учените съветват също да се четат внимателно етикетите, тъй като има различни наименования и видове заместители на захарта с определения за това какво представляват. "Без захар“ например не е равнозначно на "без хранителни подсладители“.

За естествено подслаждане на храни и задоволяване на апетита за сладко може да се използват мед, кленов сироп, кокосова или финикова захар, плодове или конфитюри. Стевията също е естествен подсладител, който не съдържа калории. Естествените или минимално рафинирани захари, все пак трябва да се консумират в малки количества и като част от здравословен хранителен режим, пише zdrave.to.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Боклуците в София
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: