Проучване показа, че европейските мъже са станали по-високи с 11 см

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:30 / 02.09.2013
574
Европейските мъже са станали по-високи. Това става ясно от ново проучване, чиито резултати са публикувани в понеделник в Oxford Economic Papers. Данните показват, че средният ръст при мъжете от Европа се е увеличил с 11 см от началото на 70-те години на 19-ти век до 80-те години на 20 век.

Обратно на очакванията, изследването сочи също, че средният ръст се е увеличил през периода между двете световни войни и Голямата депресия в САЩ, когато бедността, ограничените запаси от продоволствие и войните се очаква да повлияят отрицателно на височината на хората.

Средно височината на европейският мъж се е увеличила от 167 см на 178 см за малко над 100 години. Като причина за това експертите посочват подобряване на здравето.

"Увеличението на човешкия ръст е ключов индикатор за подобряването на средното здравословно състояние в популациите", каза Тимъти Натън, професор по икономика в британския университет в Есекс, който ръководи изследването.

Колкото и странно да звучи, решението на хората да имат по-малко деца, също е оказало влияние върху височината. При по-малките семейства, тъй като се увеличава социалното положение на хората, те имат достъп до по-добро образование, повече се грижат за здравето си и от там се увеличава и ръста им.


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...
Ако сте родени през есента ви очакват дълголетие и академични вис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).