Проучване разкри една невероятна способност на гроздето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:32 / 02.01.2025
754
В скорошно рандомизирано, контролирано проучване при хора, се установило, че консумацията на грозде в продължение на 16 седмици подобрява ключовите маркери за здравето на очите при възрастни хора. Проучването, публикувано в научното списание Food&Function, разглежда въздействието на редовната консумация на грозде върху натрупването на макулен пигмент и други биомаркери за здравето на очите.

Това е първото изследване върху хора по този въпрос и резултатите подкрепят по-ранни и предварителни проучвания, при които е установено, че консумацията на грозде защитава структурата и функцията на ретината. Науката е доказала, че застаряващото население има по-висок риск от очни заболявания и проблеми със зрението. Ключовите рискови фактори за очно заболяване включват: оксидативен стрес и високи нива на очни крайни продукти на напреднала гликация (AGE).

AGE могат да допринесат за развитието на много от заболяванията на очите, като увреждат съдовите компоненти на ретината, нарушават клетъчната функция и причиняват оксидативен стрес. Хранителните антиоксиданти могат да намалят оксидативния стрес и да инхибират образуването на AGEs, с възможни благоприятни ефекти върху ретината, като например, подобряване на оптичната плътност на макулния пигмент (MPOD). Гроздето е естествен източник на антиоксиданти и други полифеноли.

В това ново проучване 34 души са консумирали или грозде (еквивалентно на 1 ½ чаши на ден), или плацебо в продължение на 16 седмици. Хората, които са яли грозде, показали значително увеличение на MPOD, плазмения антиоксидантен капацитет и общото фенолно съдържание в сравнение с тези на плацебо. При участниците, които не са консумирали грозде, се отчело значително увеличение на вредните AGEs.

"Нашето проучване е първото, което показва, че консумацията на грозде влияе благоприятно на здравето на очите при хората, което е много вълнуващо, особено при нарастващото застаряващо население. Гроздето е достъпен плод, за който проучванията показват, че може да има благоприятно въздействие в нормални количества – само по 1 ½ чаши на ден“, посочва д-р Юнг Юн Ким, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева роди второто си де...
Годината започна със скандална звездна сватба
Духовник за Богоявление: Не знам каква традиция спазвате, като вл...
Българка плати 840 лева за паркинг на летище София
Почина писателят Димитър Коруджиев
Етнолог за Богоявление: Ако кръстът замръзне във водата - годинат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).