Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проверете зрението си с тези два теста
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 11.10.2024Коментари (0)343
Важно е да знаете здравната история на вашето семейство - някой бил ли е диагностициран с наследствено заболяване на очите? Това ще помогне да се определи дали сте изложени на по-висок риск от развитие на очно заболяване. Важно е да включите грижата за здравето на зрението си в обичайното ежедневие и в годишния си медицински преглед. Публикуваме тези съвети с любезното съдействие на Ретина България. 

Направете цялостен очен преглед, за да сте сигурни, че имате отлично зрение. Тестът търси често срещани проблеми и ранни стадии на очни заболявания, които нямат очевидни предупредителни признаци, като глаукома, диабетна ретинопатия и свързана с възрастта макулна дегенерация. Американската академия по офталмология препоръчва всеки да се подложи на основен очен преглед на 40-годишна възраст, а след 65-годишна възраст да се правят прегледи всяка година.

Хранете се разнообразно

 Храна, богата на плодове и зеленчуци, особено листни зеленчуци като спанак и зеле, е важно за поддържането на здрави очи. Изследванията също така показват ползи за здравето на очите от консумацията на риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, каквито са сьомга, риба тон и камбала.

Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от развитие на диабет и други заболявания; това може да доведе до проблеми със зрението като диабетна ретинопатия и глаукома.

Спрете да пушите или още по-добре, никога не започвайте! Подобно на останалата част от тялото ви, пушенето е вредно за очите ви. То повишава риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация, катаракта и увреждане на зрителния нерв, което може да доведе до слепота, пише zdrave.to.

Носете слънчеви очила

Слънчевите очила предпазват очите от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Когато купувате слънчеви очила, потърсете такива, които блокират до 100 процента от UV-A и UV-B радиацията.

Носете също защитни очила. Защитните очила (предпазни очила, предпазни щитове и предпазители за очи) са предназначени да осигурят правилната защита при потенциално опасни дейности по време на работа, както и по време на развлекателни активности. Намалете напрежението на очите. Ако прекарвате много време пред компютъра, понякога забравяте да мигате и очите ви могат да се уморят. Опитайте правилото 20-20-20: на всеки 20 минути за 20 секунди гледайте настрани от екрана в другия край на стаята, с фокус на предмети, отстоящи на около 6 метра за 20 секунди.

Почиствайте правилно ръцете и контактните си лещи. За да избегнете риска от инфекция, винаги измивайте добре ръцете си, преди да поставите или извадите контактните си лещи. Уверете се, че сте дезинфекцирали контактните лещи според инструкциите и ги сменяйте според указанията.

Ползвайте домашни тестове за проверка на зрението. Има редица прости тестове, с които да идентифицирате потенциални проблеми със зрението, които изискват професионално внимание. Трябва обаче да се внимава, когато се тълкуват резултатите от самотестването, тъй като тези тестове не са предназначени да открият всички проблеми, напр. слепи петна, проблеми с периферното зрение, вътреочно налягане и т.н. 

Решетка на Амслер

Това е тест за макулна дегенерация. Състои се от мрежа от квадрати. Тествайте всяко око поотделно.

С едно затворено око и мрежата на една ръка разстояние от вас погледнете в центъра на мрежата. Ако окото ви функционира правилно, трябва да видите централната бяла точка и четирите ъгъла и страни на решетката.

Линиите трябва да изглеждат прави и непрекъснати. Всяко изкривяване в мрежата трябва да се обсъди с вашия лекар.

Тест за зрителна острота

Обикновено се извършва с помощта на стандартизирана диаграма на Snellen, която проверява колко добре виждате детайлите на буква или символ от определено разстояние.

Зрителната острота се отнася до способността да различавате формите и детайлите на нещата. Може да се нуждаете от очен преглед, ако смятате, че имате проблем със зрението или то се е променило. 

Тест на Ишихара

Това е тест за цветоусещане за дефицити на червено-зелен цвят (далтонизъм). Тестът се състои от няколко цветни плочи, всяка от които съдържа кръг от точки, появяващи се на случаен принцип по цвят и размер. В шаблона има точки, които образуват число или форма, ясно видими за тези с нормално цветно зрение и невидими или трудни за виждане за тези с дефект на червено-зеленото цветово зрение. 

Тестовете можете да видите в галерията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: