Прожектират документален филм за Месопотамия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
07:05 / 09.04.2010
815
След нашумелия игрално-документален филм „Истината за Орфей", българската продуцентска компания DodoFilm предлага на зрителите още едно историческо заглавие в същия жанр. Филмът разказва за Месопотамия и Леванта - Изтока и Запада на Плодородния полумесец. Чрез задочния диалог между съвременен учен и древен калиграф, са представени клинописът от преди 5000 г. на царство Мари и Ибла; първата в света азбука от Угарит; храмовете на Ищар и Бел от Тел Халаф, Ендара и Палмира; живият език на Христос - арамейският, на който все още говорят в Маалюля; джамиите и пазарът на Дамаск...

Пустини и крепости, пещери и руини, музеи и галерии, залези и стада от камили ни пренасят в приказния свят на Близкия Изток. От филма ще научим повече подробности за представата на древните жители за света, астрологията, секса, боговете... За първообраза на Дева Мария и Бога на Стария завет... За храната в наши дни, която са приготвяли още в III хил.пр.Хр. „Месопотамия - следи в пясъка" е нов и атрактивен прочит на древната история на човечеството. Прожекцията е организирана от сирийската общност във Варна и е с вход свободен. Филмът ще бъде излъчен в зала Европа на ФКЦ тази вечер от 19 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).