Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Психолог: Поведението на джигитите на пътя показва колко самотни са хората у нас, колко неустойчиви са връзките в семействата
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 06.06.2024Коментари (0)1312
© Facebook
Според Министерството на правосъдието психопрофилът на съвременния нарушител на пътя е: неженен, до 39-годишен и дрогиран. Според психолога д-р Велислава Донкина обаче, за да се говори за психопрофил, е нужно изследване с определени методики на конкретен човек. 

"В случая говорим за поведение, което се повтаря", каза Донкина в ефира на NOVA NEWS.

Според нея подобни повтарящи се действия извършва човек, който не може да удържи страданието си. Той го транслира към другите, като причинява страдание и на тях.

"Това показва колко са самотни хората, колко неустойчиви са връзките в семействата. Показва нуждата от методи в културния, обществения, образователния живот, които да ни удържат, цивилизоват, за да се съобразяваме с определени норми, да намираме по-творчески начини да се справяме със своите деструктивни импулси", обясни психологът. 

Според нея е необходимо да се инвестира във възпитанието и самоосъзнаването, за да можем да се обърнем към един човек, който шофира пил с въпроса: "Какво се случва с вас, за да карате пил?".

"Преди административната санкция има други въздържащи темели – възпитанието, инвестирането в зрели личности", категорична е Донкина.

"Цивилизацията се познава по това, че може да се грижи за хора в страдание. Може би трябва да започнем да работим с децата и младежите, за да стане стойността на едно порицание много по-сериозна, да имаме идея, че е страшно да нараниш или убиеш някого и мисълта за това е много по-плашеща от наказанието", каза още Донкина.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи конфискуването на автомобилите е мярка, която дава резултат в много европейски държави. 

"Това, че една трета от престъпленията в страната са транспортни показва, че административните санкции не са сработили. Има един водач, който вижда, че при дребни нарушения нищо не му се случва. В даден момент той придобива спокойствие, че може да кара и пиян, и дрогиран, защото досега нищо не му се е случило. Системата за наказания е от 1968 г., тя работи и със санкции "Порицание". Има проблем в законодателството, който допуска дребните нарушения да не се санкционират", обясни Тодоров. 

И допълни, че в нашето общество липсва самокритичност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: