Психолог: Поведението на джигитите на пътя показва колко самотни са хората у нас, колко неустойчиви са връзките в семействата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:26 / 06.06.2024
1318
Според Министерството на правосъдието психопрофилът на съвременния нарушител на пътя е: неженен, до 39-годишен и дрогиран. Според психолога д-р Велислава Донкина обаче, за да се говори за психопрофил, е нужно изследване с определени методики на конкретен човек. 

"В случая говорим за поведение, което се повтаря", каза Донкина в ефира на NOVA NEWS.

Според нея подобни повтарящи се действия извършва човек, който не може да удържи страданието си. Той го транслира към другите, като причинява страдание и на тях.

"Това показва колко са самотни хората, колко неустойчиви са връзките в семействата. Показва нуждата от методи в културния, обществения, образователния живот, които да ни удържат, цивилизоват, за да се съобразяваме с определени норми, да намираме по-творчески начини да се справяме със своите деструктивни импулси", обясни психологът. 

Според нея е необходимо да се инвестира във възпитанието и самоосъзнаването, за да можем да се обърнем към един човек, който шофира пил с въпроса: "Какво се случва с вас, за да карате пил?".

"Преди административната санкция има други въздържащи темели – възпитанието, инвестирането в зрели личности", категорична е Донкина.

"Цивилизацията се познава по това, че може да се грижи за хора в страдание. Може би трябва да започнем да работим с децата и младежите, за да стане стойността на едно порицание много по-сериозна, да имаме идея, че е страшно да нараниш или убиеш някого и мисълта за това е много по-плашеща от наказанието", каза още Донкина.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи конфискуването на автомобилите е мярка, която дава резултат в много европейски държави. 

"Това, че една трета от престъпленията в страната са транспортни показва, че административните санкции не са сработили. Има един водач, който вижда, че при дребни нарушения нищо не му се случва. В даден момент той придобива спокойствие, че може да кара и пиян, и дрогиран, защото досега нищо не му се е случило. Системата за наказания е от 1968 г., тя работи и със санкции "Порицание". Има проблем в законодателството, който допуска дребните нарушения да не се санкционират", обясни Тодоров. 

И допълни, че в нашето общество липсва самокритичност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).