Психотерапевт: Мързелът е липса на мотивация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:10
261
Провалът сам по себе си не е единственото наказание за мързела. Много повече тежи и успехът на другите. Цитираме древното схващане за природата на мързела като лично решение и волево действие, за да разгледаме последните данни на това състояние, което засяга както тялото, така и духа. Какво ако мързелът не е следствие от лично решение, а симптом на емоционално състояние?

"Мързелът е липса на мотивация. Има хора, които проявяват мързел, но могат да проявят и трудолюбие. Зад мързела се крият много важни психични преживявания и процеси, които трябва да прозрем, за да разберем какво се случва. Човек толкова много се ужасява от факта, че може да се провали, че не предприема нищо, за да направи това, което иска", коментира в предаването в ефира на NOVA NEWS психологът и психотерапевт Любомира Манчева.

Според нея е важно да се прави разлика между определянето на човек като мързелив и проявяването на мързел. "Много често несъзнавано преминаваме собствените си граници. Не си почиваме, не си даваме време да разберем от какво имаме нужда. Моментите, в които можем да "чуем" себе си, са много важни", обясни Манчева.

"В мечтаенето се крие удивлението, откривателството и изучаването на себе си и света. Затова е много важно да не го отказваме нито за себе си, нито за децата си", допълни още психотерапевтът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Челюстта ви щрака, отидете на лекар
Спестяваме между 5 и 15 стотинки на литър, aко използвате киоски ...
Недялко Йорданов за Тодор Колев: Не искам и не смея да отида да в...
Даниел Петканов за новия на Алекс Богданска: Момчето е страхотно
От полезни до вредни: Все повече са случаите на хора със запушена...
Днес имат повод да почерпят: Те са астрални близнаци и са едно от...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).