ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пълнозърнестият хляб, зеленчуците и кафявият ориз не са много полезни? | ||||||
| ||||||
Експерти обясняват дали и как може да се намали тяхното негативно въздействие върху организма. Няма никакво съмнение в преимуществата на растителната храна, те са очевидни: високо ниво на растителни влакна и мазнини, аскорбинова киселина, бета-каротин, пише zdrave.to. Но в растителната храна се съдържат и вещества-антинутриенти. Сред тях са т.нар. лектини. Някои привърженици на здравословното хранене им приписват силно негативни свойства – от общо изтощение на силите и качване на килограми до удар по имунитета и дори провокиране на тумори. Така ли е наистина, след като същите тези лектини се съдържат в най-високо ниво именно в продуктите, които сме свикнали да приемаме за полезни – пресни зеленчуци, кафяв ориз или пълнозърнест хляб. Лектините са семейство белтъчини, съдържащи се в някои растителни продукти и притежаващи способността да свързват въглехидратите на повърхността на клетките, предизвиквайки тяхната аглутинация ("слепване“). С помощта на тези протеини лектините, обясняват експертите, растенията се отбраняват от насекоми, животни и… хора. Попадайки в техните организми, те пречат за усвояване на минералните вещества и нарушават междуклетъчната комуникация. Нашите храносмилателни ферменти невинаги са способни да се справят с тях. Между другото, глутенът е една от разновидностите на лектина. Дълго време за лектините са знаели само ботаниците и лекарите, докато не излезе и нашумя книгата на доктор Стивън Гандри "Парадоксът на растенията: скритите опасности от "здравословната храна“. В нея той поставя под съмнение вярата в безусловната полза от продуктите, които смятаме за здравословни. Д-р Гандри твърди, че попадайки в човешкия организъм с храната, лектините влияят негативно на храносмилателния процес, пречат за усвояването на витамините и минералните вещества и повишават пропускливостта на чревната стена, попадат в кръвта и увреждат еритроцитите. Което означава, че лектините се отнасят към т.нар. провъзпалителни вещества, редовната употреба на които предизвиква и поддържа хронично възпаление в нашето тяло. Също така може да провокират алергични реакции и развитие на автоимунни заболявания. Бобовите и пълнозърнестите продукти, ядките, семената, царевицата, картофите, патладжаните, пиперът, в т.ч. лютивият, млечните и морските продукти – всички те съдържат много лектини. Но най-много ги има в пшеничното брашно, и то в пълнозърнестото, което дълго време се смяташе за най-полезно. Нашият организъм възприема този лектин като патоген, затова имунитетът започва да се бори с него, изработвайки антитела. Съществуват простички начини значително да понижим количеството лектини в продуктите, казват експерти. Например, преди да сложим да се варят грахът, нахутът, фасулът и булгурът, следва да ги накиснем в студена вода за 8-12 часа. Освен това накиснати предварително, тези продукти се сваряват много по-бързо след това и се намаляват симптомите на метеоризъм в случая от бобовите продукти. По същия начин следва да накисваме семките и ядките, особено що се отнася до фъстъците и кашуто. Така те по-лесно се избавят от лектините и се усвояват. У доматите, пипера и патладжаните лектини се съдържат основно в семената. Затова преди приготвянето им е достатъчно просто да ги отделите от тях. Помага и термичната обработка: патладжаните така или иначе, ги готвим, а пиперът и доматите е най-добре да се запичат, преди да бъдат добавени в салатата. Въпреки че съществуват някои заболявания, при които тези продукти трябва изцяло да се изключат от менюто, например при цьолиакия и при автоимунните болести като ревматоиден артрит, псориазис и т.н. Основният съвет: следете състоянието си, след като сте изяли един или друг продукт с високо съдържание на лектини. Ако забележите и най-лекото разстройство на храносмилането, умора, отпадналост, появяване на акне по кожата, опитайте макар и временно да изключите този продукт от менюто си. И да видите как ще реагира организмът ви. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Важни новини за голям ремонт във Варна
16:36 / 28.11.2024
Дружество край Варна закупи модерна земеделска техника с евросредства
08:19 / 29.11.2024
Вижте какви решения взе днес Общинския съвет на Варна
16:50 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: