Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Първият български филм, сниман изцяло в САЩ – "Аромат на липа", в студиото на "Фокус"
Автор: Харитина Агопян 11:01 / 17.10.2023Коментари (0)949
©
Актрисата Йоанна Буковска-Давидова и режисьора Сиси Денкова.
Първият български филм, сниман изцяло в Съединените Щати – "Аромат на липа“, гостува в предаването "Денят на Фокус“ на Радио "Фокус“. В студиото с водещите Хари и Жоро разговаряха актрисата Йоанна Буковска-Давидова и режисьора Сиси Денкова.

Сиси Денкова заяви, че лентата може да се определи жанрово като "черна комедия“. "Емигранти ми пращат снимки от липови дървета, които ми напомнят на миналото. В САЩ тези дървета не се срещат често, а носят носталгия и спомен за България“, разказа тя защо се е спряла на заглавието "Аромат на липа“.

"Йоана винаги усеща малките знаци и ме подкрепя от самото начало. Привързах се към актьорите, набелязах си ги и беше много трудно да си представя други актьори в ролите. Снимахме в Мемфис. Бях на ръба или за нов кастинг, или да извадя визи, но се привързах към екипа и нямаше връщане назад. Извадихме визи“, даде подробности от снимачния период режисьорът.

"Филмът стана по трудния начин – решихме да говорим на български в англоговорящия пазар. В Америка обикновено не подкрепят финансово киното на държавно ниво, но ние спечелихме точно такава инициатива. Филмът е нискобюджетен. В началото използвах лични ресурси, след което ни одобриха за фискално спонсорство чре НПО. Българската общност също помогна финансово. Малко българи сме и се подкрепяме – отбелязваме заедно българските и американските празници“, разказа още Сиси Денкова.

 

Йоана Буковска-Давидова разказа, че е убедена в решението си да не напуска България. "Убедена съм, камъкът си тежи на мястото. Смятам, че сме емоционалните пазители на българската памет и в Америка отидохме, зад а я възпроизведем“, поясни тя.

По думите й, във филма става дума за емоционални бутони, които откюлючват усещането кой си, откъде си и кое е най-важното за теб. "Ароматът на липа, печените чушки, лютеницата, морето – това са емоционални кодове, свързани с България. Тук дори морето мирише различно“, каза още Йоана Буковска.

"Сиси ми се обади,след като излязох от репетиции в театъра в Сливен и ми каза: "Не знам дали ще успеем да довършим филма“. Тогава аз вдъхнах аромата около себе си и казах:“ Да, защото при мен мирише на липи“. Този полъх ни даде надежда и вяра и те се сбъднаха“, разказа Буковска.

"За участие във филма ме привлече Сиси, която ме извика на кастинг преди Ковид. Беше събрала актьорите в студио "Ню Бояна“. Моята героиня е Рада, антипод на името си – мрачна, облича се в черно и казва истината директно. Тя е носител на идеята, защото е нейна репликата "Мирише на липи“. Тя крие чувствителността под външния си вид и посланието каква е цената, която плащаш, за да сбъднеш американската мечта“, завърши разказа си Йоана Буковска.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: