Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Първият детски музикален фестивал „Розовият лъв” се открива днес във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 24.04.2010Коментари (0)1270
В зала № 20 на Двореца на културата и спорта във Варна днес и утре ще се проведе Първият детски музикален фестивал „Розовият лъв". Записани за участие са деца и учители от цяла България. Те се изявяват в категориите: певци, инструменталисти и автори на песни с детска тематика.

Основна цел на фестивала е децата да пеят детски песни, сътворени от български композитори. Регламентът изисква едната от песните да бъде от учебното съдържание в училище. В българското училище се изучават много песни, близки до света на детето. Някои от тях са вечните незабравими песни, познати на бащи и дядовци, а други са съвременни, със чудесни аранжименти, направени според всички изисквания на съвременната техника и тенденции в развитието на музиката. Те се пеят с удоволствие от децата в клас, а защо да не прозвучат и от сцената.

Изпълнителите са разделени в две възрастови групи: 4 - 7 години и 8 - 11 години. По регламент се изисква те да представят две детски песни, като едната е от учебните програми по музика в детската градина и училище. Целта е децата да пеят детски песни, а не, както все по-често се случва те да се представят с песните на известни певци и да печелят имитирайки големите. В това няма нищо лошо, но точно детството е времето, когато децата трябва да пеят детските песни. Та нали те са написани за тях, адресирани са към тях като публика и отразяват техния свят като тематика. В съвременото изкуство има много добри, запомнящи се и атрактивни детски песни. Нека да си припомним автори като Борис Карадимчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Георги Джилянов и др, които пишат за децата песни със съвременно звучене и аранжимент. Много от тези български песни са влезли в учебните програми и се пеят с удоволствие от децата.

Тази насоченост на фестивала към представянето на детската песен постави и ограничението изпълнителите да са но възраст до 11 години. Като отделна категория са дуетите между дете и възрастен член на неговото семейство (майка, баща, баба, дядо, брат или сестра навършили 18 години).

Втората линия на „Розовият лъв" е изпълнителското детско изкуство. Много от децата изучават свирене на музикален инструмент в детските школи по изкуствата и в училищата по изкуствата. Но конкурсите, които се правят за изпълнителите са предимно от 20 годишна възраст и имат строго академичен характер. Тези, които изучават свиренето на музикален инструмент като хоби или по-сериозно, но са по-малки почти няма къде да проявят своите постижения, да се изявят и за получат признание. Ние даваме възможност и на най-малките, тези, които правят своите първи стъпки в овладяването на музикалното изкуство да покажат какво са постигнали и да се преборят за първите места.

Важен момент във фестивала е представянето на нови и запомнящи се авторски песни на детска тематика. Могат да представят свои песни деца-автори, а също така и учители-автори. Песните трябва отново да са с детска тематика и да отразяват завладяващия свят на детето, неговите чувства и идеи.

Откриването на фестивала и началото на конкурса е днес в 10.00 часа, а Гала-концерта на лауреатите е утре от 13.00 часа.

Източник: dnesplus.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: