Пускат пощенска марка с лика на Дечко Узунов

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
11:03 / 15.05.2024
1280
Пускат пощенска марка за Дечко Узунов, научи Sofia24.bg. От "Български пощи" съобщиха, че на 16.05.2024 г. от 17.50 часа, в сградата на Софийска градска художествена галерия на ул. "Гурко“ №1, главният изпълнителен директор на "Български пощи“ ЕАД Цветилия Стоилкова ще пусне в употреба издание на тема "125 години от рождението на Дечко Узунов“. Художник на изданието е Теодор Лихо.

В официалната церемония ще участват Амелия Гешева – зам. министър на Министерство на културата и Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия. Изданието представлява една пощенска марка с номинална стойност 1,35 лева и специален пощенски печат.

След валидиране на марката, в СГХГ ще бъде организирана Временна пощенска станция за продажба на изданието и поставяне на специалния първодневен пощенски печат.

Дечко Узунов е един от най-големите майстори на съвременната българска живопис. Рисува стенописи в казанлъшката църква "Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел Казанлък, като дар за своите съграждани, в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.

Илюстрира множество книги, сред които на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Атанас Душков, Емилиян Станев. По покана на Николай Масалитинов и Кръстьо Мирски създава декорите и костюмите за някои театрални и балетни постановки в Народния театър: "Престъпление и наказание“ на Достоевски, "Любов“ на Пол Жиралди, "Професията на госпожа Уорън“ на Бърнард Шоу, "Почивка в Арко Ирис“ на Димитър Димов, балета "Тракия“ на Петко Стайнов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...
Радио "Фокус" с обновена програмна схема и профил
Ето какви са първите действия при хранително отравяне 
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).