Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
РСМ с протестна нота към Тирана: Българите се оказаха три пъти повече от "северномакедонците" в Албания
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 29.06.2024Коментари (0)1108
©
Преброяване на населението в Албания предизвика сериозна реакция от страна на Република Северна Македония. В преброяването първо се посочва, че българите са три пъти повече от северномакедонците. Външното министерство на Севрна Македония отправи и протестна нота към Албания заради използването на думата "северномакедонци" вместо "македонци", предава Канал 5.

"Министерството на външните работи на Република Македония отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г.", се посочва в съобщение на северномакедонското ведомство.

"Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските асоциации в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", пише в съобщението на северномакедонското МВнР.

"Освен това министерството изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северномакедонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност. Министерството ще извика посланика Данчо Марковски за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания".

"В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално популяризиране в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнат от предишната политическа власт у нас".

"Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред".

Преброяването в Албания показва, че българите в страната съставляват третото най-голямо малцинство след гърците и ромите – преброили 7057 души. Северномакедонците са 2281 души, което им отрежда шесто място сред етническите малцинства в Албания.



Още по темата: общо новини по темата: 63
30.06.2024 »
29.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
27.06.2024 »
27.06.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
България и Войната в Украйна
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: