Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно, но сигурно унищожават света около себе си
Автор: Десислава Томева 13:16 / 16.09.2024Коментари (0)1454
©
В днешния динамичен свят работохолизмът се превръща в често срещано явление. Много хора не само са посветени на работата си, но дори когато са в отпуск или почиват, техният ум продължава да работи. Те остават свързани със задачите си, проверяват имейли и изпълняват работни ангажименти, въпреки че уж са си "взели почивка“. Тези хора не могат да се отпуснат и да делегират задачи, но всичко това влияе на личния и професионалния им живот.

Какво е работохолизъм?

Работохолизмът е състояние, при което човек изпитва непреодолима нужда да работи, дори когато това не е наложително. За разлика от просто трудолюбивите хора, работохолиците често пренебрегват личния си живот и здравето си, за да постигат успехи в професионалната сфера. Според изследвания на Schaufeli, работохолизмът е свързан с ниска удовлетвореност от живота и повишени нива на стрес.

Защо работохолиците не могат да се отпуснат?

Много от тези, които се идентифицират като работохолици, не само че не могат да се отпуснат, но и изпитват тревога при мисълта, че някой друг би могъл да поеме техните задачи. Причините за това са многостранни:

Психологическа нужда от контрол: Работохолиците често имат силно изразена потребност да контролират всичко около тях. Те вярват, че само те могат да свършат задачата правилно и на време. Това е свързано с перфекционизма, който е основен двигател на работохолизма.

Липса на доверие в другите: Много от тези хора изпитват затруднения да се доверят на колегите си или други хора в екипа. Според Clark, работохолиците често имат негативни нагласи към делегирането, което е свързано с техния страх, че другите няма да свършат работата с нужното качество.

Тревожност и страх от провал: Някои работохолици изпитват силен страх от провал или осъждане, ако не изпълняват задачите си безупречно. Изследванията показват, че това води до високи нива на стрес и бърнаут, пишат експерти.

Минус ли е това?

Много психолози и експерти в областта на управлението на стреса смятат, че неспособността да се делегират задачи и постоянното желание за контрол може да има негативни последици:

Риск за здравето: Постоянният стрес и липсата на време за почивка могат да доведат до бърнаут, хронична умора и различни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания.

Загуба на продуктивност: Колкото и парадоксално да звучи, работохолиците често постигат по-ниски нива на продуктивност в дългосрочен план. Прекомерната работа може да доведе до спад на мотивацията и креативността.

Лоши взаимоотношения в екипа: Неспособността да се делегират задачи води до напрежение в екипа, като колегите могат да се почувстват недооценени или пренебрегнати.

Нарушен баланс между работа и личен живот: Неспособността да се отпуснат и да се отдадат на почивка може да има разрушителни последици за личния живот на работохолиците. Изследванията показват, че личните взаимоотношения често страдат поради липсата на време и внимание.

Какво може да се направи?

За да се справят с работохолизма и да постигнат по-здравословен баланс между работа и почивка, е важно работохолиците да развият умения за делегиране и да се научат да се доверяват на другите.

Работохолизмът може да изглежда като път към успеха, но реалността често е различна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: