Раннохристиянски мощехранилници от Варна в центъра на голяма изложба в САЩ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:56 / 05.11.2010
1133
Ценни експонати от колекцията на Варненския археологически музей продължават да събират погледите на специалисти и любители по света, като най-новата изложба, в която регионалният музей участва, е в Кливлънд, САЩ.

От средата на октомври четвъртият по големина музей в Щатите показва експозиция под наименованието "Съкровища от небесата. Светци, реликви и вяра в средновековна Европа".

Централно място в изложбата заемат три мощехранилници - от мрамор, злато и сребро, - открити в местността Джанавара край Варна. Това са едни от най-ранните християнски реликварии и затова интересът към тях е голям, обясни археологът Александър Минчев.

В голямата изложба България участва и златен реликварен кръст от Плиска, собственост на Националния исторически музей, каза още Минчев.

Това участие го уговаряхме цяла година, посочи пък директорът на РИМ - Варна д-р Валентин Плетньов, като добави, че след Кливлънд изложбата, съдържаща ценни паметници от най-големите европейски и американски музеи, ще продължи в Балтимор.

Другата голяма експозиция, "Другият свят на Стара Европа - Дунавската равнина 5 000 - 3 500 г. пр. н. е.", в която музеят също участва, вече се намира в Цикладския музей в Атина.

Преди това колекцията от праисторически предмети бе показана с огромен успех в Ню Йорк, САЩ и Оксфорд, Англия. Интересът в гръцката столица беше толкова голям, че домакините организираха кръгла маса, сподели д-р Владимир Славчев.

 

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).