Разгадаха хилядолетна мистерия, свързана с консумацията на червено вино

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
01:25 / 22.11.2023
2384
Хилядолетната мистерия защо пиенето на червено вино може да причини почти мигновено главоболие е решена. Учени от САЩ смятат, че са установили каква е причината дори след консумацията на малка чаша червено вино хората да ги боли глава, въпреки че пият безпроблемно друг алкохол. В новото проучване, публикувано в списание Scientific Reports тази седмица, изследователи от Калифорнийския университет в САЩ установиха, че причината е флаванолът или "кверцетин".

Това съединение в гроздето може да промени начина, по който тялото преработва алкохола. Съединението кверцетин в червеното грозде се съдържа повеч когато е изложено на много слънце. Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, заяви проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния, цитиран от bTV.

"Когато попадне в кръвта ви, тялото ви го превръща в различна форма, наречена кверцетин глюкуронид“, добави Уотърхаус.

Някои специалисти са скептични към ново проучване. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, каза, че както е широкоизвестно, евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани за тях. 

Има няколко теории за главоболието, което причинява червеното вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. Макар и някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са виновни за главоболието. 

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. И за това обаче няма абсолютни доказателства.Известно е, че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието, причинено от виното да има подобно обяснение. 

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си. Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Обявиха Европейския коледен град за 2025 година
Проф. Рачев: Петък, в 12 часа, ще стане нещо необичайно. Времето ...
Психолог: Системно не се справяме с детската агресия
Прилагайте правилото 50/30/20 и ще успявате да спестявате пари
Днес е голям празник! Интересни имена имат повод да почерпят
Нумерологичната прогноза за седмицата според датата ви на раждане...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).