Рецепта за добра ракия: На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:38 / 17.09.2024
10142
В сезона на зимнината и туршиите, традиционно за българина е да си свари ракия. Работата в дестилериите и казаните за изваряване на ракия върви с пълна пара, дори в буквалния смисъл. Сезонът е много добър за всички плодове, казват и производителите и хората, които се занимават с изваряване на напитката.

Но нещо, което е много важно при приготвянето на ракия, както и на зимнината и туршиите -това са мерките за безопасност, така че да не се стига до тежки инциденти, свързани изгаряния, предава NOVA.

Стойчо Бодуров за втори път вари ракия този сезон. Предпочита да е от кайсии.

"Тази година е много плодородна специално за кайсиите, направих си истинска ароматна кайсиева ракия". 

И разкрива тайната си рецепта за добра ракия. "На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу. Материалът трябва да стане тогава, когато няма захарност в него, когато стане на нула захаромера - вече материалът е готов за варене". 

Кайсиевата ракия е най на почит в Североизтока. "Тази година може да се похвалим с доста добра реколта от плодове, като се започне от кайсиите, както знаете в нашия район се славим с добра кайсиева ракия. Започнахме да варим плодови ракии от круши, праскови, сливи сега ще започнат тепърва", посочва собственикът на дестилерия Иво-собственик на дестилерия

Цената за изваряване на ракия е по джоба на всеки, казват клиентите.

"Излиза около 5-6 лева литъра. Да кажем от един 200-литров казан може да изкарат около 20 литра до 30 литра ракия готова за консумация. Варира от 70 лева до 100 лева, в зависимост от това дали клиента си носи дърва", допълва Бодуров. 

И като заговорихме за дърва и подготовка на казаните за ракия, стигаме и до мерките за безопасност, защото инцидентите при приготвянето не са малко.

"Тук в района, един наш колега има сериозно изгаряне, при което се стигна до постъпване в "Пирогов", разказва друг собственик на дестилерия Станислав.

Затова в тази дестилерия задължително се работи със защитно облекло.

"Като се има предвид с какво се работи - с много горещи флуиди, огън. Трябва да се вземат предпазни мерки като ръкавици от негорим материал, престилки, които да те покриват почти целия, пак от негорим материал и устойчиви на високи температури, предпазни обувки", допълва Станислав. 

А за да стане добра, мека плодовата алкохолна напитка, задължително условие са и качествените плодове.

"Този плод, който може да го изядете, става за ракия. Това е тайната. Хубави плодове - хубава ракия", посочва Иво.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Гергов: Фитнес залата е опасно място, когато човек не знае...
Кучи студ в един наш град тази сутрин
Любима актриса от филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори" празну...
Съдят Илон Мъск за закупуването на акции на Twitter на изкуствено...
Наричат тази билка "галистомахче"
Какво ще е времето днес?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).