Родни пожарникари с важни съвети
В разгара на зимния отоплителен сезон и в очакване на коледните и новогодишни празници, съпроводени с много хубави емоции и безброй вълнения, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас напомня за някои от основните правила за недопускане на пожари и инциденти.
Украсяването на коледната елха, приготвянето на празнична вечеря, както и запалването на новогодишни фойерверки носят своите скрити опасности. Спазването на няколко правила ще Ви осигури спокойно и пожаробезопасно посрещане на празниците.
Украсяване на коледното дърво:
- Поставете елхата на поне 80 см разстояние от източници на запалване като камини, радиатори, свещи, и други!
- Използвайте светещи украси, които са конкретно за елха и са сертифицирани като безопасни.
- Не бива да се допуска децата сами да палят бенгалски огън и свещи и да играят с тях около елхата. Родителският контрол е задължителен.
Приготвяне на празнична вечеря:
- Не оставяйте без надзор работещи готварски печки и котлони, те са най-честите причини за възникване на битови пожари. Не поставяйте кухненски ръкавици, дървени прибори, опаковки за храна и кърпи в близост до котлоните!
- При пожар върху котлона – задушете пламъците като поставите капак. Изключете котлона и оставете така, докато изстине!
- При пожар във фурната – изключете я и не отваряйте, докато не изстине!
Употреба на свещи пиротехнически изделия:
- Поставете свещника на надеждна и неподвижна повърхност, на минимум 30 см от всичко горимо!
- Палете свещите внимателно! Пазете косата си и широките дрехи от пламъка!
- Изгасете всички свещи, когато си лягате или излизате от помещението!
- Не оставяйте децата сами в стая с горяща свещ! Дръжте кибрити и запалки далеч от обсега на децата!
- Пиротехническите изделия (фойерверки, пиратки, сигнални ракети, бенгалски огън и други средства) да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия.
Важно за хотели и ресторанти:
Ръководителите/управители на хотели, хижи, ресторанти и други е необходимо да осигурят поддържането и обслужването на системите за безопасност, пожарните кранове, както и на уредите за ръчно пожарогасене. Евакуационните пътища да са свободни за преминаване, а изходите да са отключени.