Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Руски терапевт разби мита, че зеленият чай и колагенът ще ни подмладят
©
Руският терапевт д-р Алексей Водовозов - токсиколог, специалист по доказателствена медицина, опровергава някои митове за постигане на по-продължителна младост. 

"В една от научните разработки изследователи стигнали до следния извод: "гарантираният срок“ на човешката младост  съставлява средно 50 години.

След тази възраст превключвателят сякаш се изключва. И всичко започва да се руши: увеличава се броят на болестите; влошава се състоянието на кожата, на ставите и т.н.“, описва тази тъжна, но неминуема тенденция д-р Водовозов. 

 Но защо се случва така? 

В днешно време има огромен брой теории за стареенето. Те могат да се разделят на две по-големи групи. 

Първата хипотеза от първата група теории е основана на следната идея: увяхването, грохването на организма се случва хаотично, заради случайни фактори.

Такъв фактор например може да бъде ултравиолетовото излъчване. Част от него притежава йонизиращи свойства, именно те предизвикват фотостареене на кожата. 

Според друга хипотеза пак от тази група се казва, че стареенето е натрупване на генетични грешки. Едни от тях са възникнали при деленето на нашите клетки.

Но поначало в организма работи система за изправяне на такива дефекти. А с възрастта тя започва да се разклаща, пише zdrave.to.

Увредата се случва "над покрива“ и количеството преминава в качество. Между другото, както казваше в интервю изследователят по стареене Александър Тышковский, даже при младите хора на ремонта на вътреклетъчните увреждания се отделя по-малко внимание, ако човек прекалено много яде.

В това число прекалява с белтъчините – строителният материал на нашите клетки. При излишък на този строителен материал те активно се делят, нарастват и организмът следи по-трудно за тяхното коригиране. 

Така че всички, дори най-полезните, хранителни вещества трябва да се приемат с мярка, подчертават учени.

Прекаленото увлечение по белтъчни храни и коктейли и прочее специални продукти може да изиграе лоша шега. Преди да решите да наблягате на тях, се консултирайте с лекар и се убедете, че вашият организъм действително има дефицит на белтъчини.          

Втората група хипотези поддържа позицията, че всички живи същества са програмирани да стареят. Но тази теория е разбита на пух и прах от животните супердълголетници.

А те никак не са малко. При такива щастливци рискът от смърт с възрастта засяга единични случаи, докато у човека например след 40-50 години този показател стремително нараства.

Д-р Алексей Водовозов привежда примери с "неостаряващи“ животни, които живеят рекордно дълго: двучерупчестото мекотело (500 години!); галапагоската (слонската) костенурка (до 250 години); гренландски кит (211 години).

В тази група попада и голият земекоп (вид гризач), чиято продължителност на живота е 35-40 години. Той е включен в групата рекордьори, тъй като природата му е отредила 10-15 години повече, отколкото на неговите роднини, обикновените мишки и плъхове (2,5-3 години).

На всичкото отгоре при земекопа практически не се срещат рак, сърдечносъдови заболявания и др. Когато учени се опитали "да ваксинират“ мишки с някои от генетичните особености на земекопа, продължителността на техния живот действително се увеличила. Но… максимум с 12%, а средно – с 4%. Обаче не до 35-40 години. 

Д-р Водовозов коментира кои модерни средства за подмладяване не помагат, а може дори да навредят. Например не губят популярност биологично активните добавки, богати на антиоксиданти. 

"В нашия организъм имаме цяла антиоксидантна система. И крайно непрепоръчително е да прибавяме нещо отгоре, за да не се наруши тънкият баланс.

В частност, излишъкът от антиоксиданти може да попречи за своевременното унищожаване на туморните клетки, които се образуват в нашия организъм непрекъснато.

И в голяма част от случаите успешно биват унищожавани от имунната система. Вкарвани отвън, препаратите антиоксиданти спомагат за повишаване на риска от рак“, предупреждава лекарят.   

Препарати с колаген са още един търсен, популярен метод на жените да останат по-млади и красиви. С възрастта в организма ни тези белтъчина се изработва по-малко.

Някои "експерти“ съветват да се приема като биодобавка за подобряване на състоянието на кожата, ставите и т.н. 

"Когато приемете биодобавка с колаген, няма никаква гаранция, че организмът ще насочи това вещество там, където желаете.  То би се насочило там, където има всякаква съединителна тъкан и не се знае дали това ще се окаже кожата“, обяснява д-р Водовозов. 

А как стои въпросът със зеления чай и неговата по-концентрирана версия – биодобавки с екстракт от такъв чай? "Мой познат китайски доктор беше казал: за да пиеш зелен чай за здраве, е нужно поначало да имаш доста добро здраве, споделя д-р Водовозов. 

В тази напитка има максимално количество биологично активни вещества. Кой е казал, че това е добро? Например популярният епигалокатехин галат. На него се възлагат невероятни надежди относно удължаване на живота, включен е във всички биодобавки.

Но в крайна сметка забранили добавянето на това вещество, защото станало ясно, че е токсичен, ако концентрацията му е по-висока, отколкото в чая.

На първо място, сериозно вреди на черния дроб. Така че екстракт с това вещество не бива да приемате, а зелен чай пийте, ако го понасяте нормално. Ориентирайте се по своето състояние. И не очаквайте чудеса – тази напитка няма да ви подмлади.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: