С нова изложба и "Приказки за рицари" Парк-музей "Владислав Варненчик" се включи в Нощта на музеите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:07 / 19.05.2013
1615
В изложбата под надслов "С обувката на средновековния воин", която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени експонати от периода XV - XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.

"С обувката на средновековния воин" е едно метафорично заглавие и смело бих добавила към него "из безвремието на българите, защото с идването на османците на Балканския полуостров, българите се връщат векове назад в своето икономическо, политическо, обществено и културно развитие, а българската държава престава да съществува на световната географска карта" - каза в своето слово на откриването директорът на музея Емилия Петкова.

Уникална желязна обувка, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, кремъчни пищови, ятагани и крепостна пушка са сред най-впечатляващите експонати, намерили място в изложбата. Тя може да бъде видяна в залата за временни експозиции на музея до края на месец август.

Приказки за рицари слушаха най-малките посетители в импровизираната ковачница на музея. Колко време се плете една ризница, как се кове меч и колко тежат рицарските доспехи, къде живеят рицарите и кой е най-силният от тях слушаха в захлас не само малките момиченца и момченца, но и техните родители.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха ризницата и мечът, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка.

Тази година Парк-музей "Владислав Варненчик" се включи за шести пореден път в Европейската нощ на музеите заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей. Само за няколко часа през залите на музея преминаха 1195 души.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Проф. Рачев каза какво време ни очаква до края на месеца
DJ Marten за "Луда по тебе" и Джокович: Оказа ce, че се намирам н...
Какво ще е времето днес?
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).