Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
СЗО: Високият прием на трансмазнини увеличава риска от смъртност с 34%
Автор: Георги Кирилов 21:55 / 09.03.2025Коментари (0)346
©
Използването на трансмазнини се увеличи драстично през последните години, тъй като те обикновено са по-евтини от по-здравословните алтернативи и имат няколко химични и физични характеристики. Например те могат да останат твърди при стайна температура, което ги прави подходящи за различни преработени хранителни продукти.

Индустриално произведените трансмазнини се образуват в промишлен процес, който добавя водород към растителното масло, превръщайки течността в твърдо вещество в резултат на частично хидрогенирано масло (PHO). Средно концентрациите на трансмазнини в PHO са 25–45%. Естествено срещащите се трансмазнини идват от преживни животни (като крави и овце), намират се в месни и млечни храни и са също толкова вредни, колкото и промишлено произведените трансмазнини, предаде World Health Organization.

Маслото за пържене при високи температури води до умерено повишаване на концентрациите на трансмазнини. Въпреки това, това количество генерирани трансмазнини е ниско (до 2–3%) в сравнение с количеството трансмазнини в PHO.

Защо трансмазнините са толкова опасни?

Повече от 278 000 смъртни случая всяка година в световен мащаб могат да се дължат на приема на промишлено произведени трансмазнини.

Транс мазнините запушват артериите, увеличавайки риска от инфаркт и смърт.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света. Основните рискови фактори са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Сред другите диетични фактори, високият прием на трансмазнини увеличава риска от смърт поради каквато и да е причина с 34%, смъртните случаи от коронарна болест на сърцето с 28% и коронарна болест на сърцето с 21%. Трансмазнините нямат известни ползи за здравето.

Трансмазнините се произвеждат промишлено чрез частично хидрогениране на всякакви течни масла, в повечето случаи растителни масла, но се срещат и естествено в месото и млечните продукти от преживни животни. За здравословна диета препоръчителният прием на трансмазнини е по-малко от 1% от общата енергия. Индустриално произведените трансмазнини не са част от здравословната диета и трябва да се избягват.

Как да намалим приема на трансмазнини?

Въпреки че основната отговорност за защита на гражданите от вредните ефекти на индустриално произведените трансмазнини трябва да е на правителствата, има действия, които хората също могат да предприемат, за да намалят приема: избягвайте PHO, съдържащ се в пържени и печени храни (ако е отбелязан върху хранителния продукт), намалете количеството месни и млечни храни от преживни животни (напр. крави, овце, кози).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Вторият мандат на Доналд Тръмп
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: