Само козунаци с "конци" са оригинални, останалите са ментета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:35 / 03.04.2010
1164
Ще разберете, че сте си взели качествен козунак от магазина, едва след като го разчупите и видите, че има "конци", съветват производители.

Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна.

Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж - 2,50-2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.

Цената на хлебното изделие обаче не винаги е гарант за качество. Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два се оказват направени от индустриални смеси.

Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или за малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.

За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.

Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия. В различните държави този сладкиш е различен - в Ирландия е под формата на кръст, във Франция се покрива с шоколад и т. н.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (1)

Още по темата (30):
28.03.2012 Яйцата падат до 20 стотинки за Великден?
08.04.2010 Над 100 хранителни обекта са проверени от ДВСК по Великден
05.04.2010 Варна се напълни с румънци за Великден
05.04.2010 Великденските празници оживиха Шабла
05.04.2010 За пръв път в село Камен бряг бяха отслужени Великденски служби
05.04.2010 Започва Светлата седмица
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).