Само козунаци с "конци" са оригинални, останалите са ментета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:35 / 03.04.2010
1378
Ще разберете, че сте си взели качествен козунак от магазина, едва след като го разчупите и видите, че има "конци", съветват производители.

Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна.

Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж - 2,50-2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.

Цената на хлебното изделие обаче не винаги е гарант за качество. Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два се оказват направени от индустриални смеси.

Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или за малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.

За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.

Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия. В различните държави този сладкиш е различен - в Ирландия е под формата на кръст, във Франция се покрива с шоколад и т. н.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (1)

Още по темата (30):
28.03.2012 Яйцата падат до 20 стотинки за Великден?
08.04.2010 Над 100 хранителни обекта са проверени от ДВСК по Великден
05.04.2010 Варна се напълни с румънци за Великден
05.04.2010 Великденските празници оживиха Шабла
05.04.2010 За пръв път в село Камен бряг бяха отслужени Великденски служби
05.04.2010 Започва Светлата седмица
Още новини от Любопитни новини:
Водещата на тотото поема по нов път
Дарина Павлова гушка мъж, с когото имаше вземане-даване в миналот...
Как да се справим със сухите устни през зимата: Ето няколко полез...
Една звезда на 69: Тя играе в "Тутси", може да се похвали със спе...
Топломерите и икономията на уредите не влияят на сметките за ток,...
Илиана Раева за визията на Мелания Тръмп: На мен страшно много ми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).