Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, българският дом не може

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
22:35 / 23.09.2024
1798
Киселото зеле – това е словосъчетание, на което няма българин, който не реагира. Да не говорим, че слюнката ти потича при мисълта за зелето на татко ти, това на дядо ти. Във всеки български дом, зимата е сезонът, в който отидеш ли на гости, едно от ястията ще е киселото зеле. Обичаме го на салата с олио и червен пипер. Харесваме го печено с различни мръвки... А, "армеевата чорба" се слави с лековитите си свойства. 

Прекалил ли е българинът предната вечер с алкохола, не търси аспирин, а сок от зеле.

Приготвянето на кисело зеле е традиционен процес, който изисква малко време, но резултатът е вкусен и полезен. 

Необходими съставки:

– Прясно зеле (количеството зависи от нуждите ти)

– Сол (около 20-30 г на килограм зеле

– Подправки по желание (например моркови, черен пипер, дафинов лист)

Процес на приготвяне:

Най-добре е да се купи зеле през есента, когато е в сезон. Избери здрави, плътни глави, без наранявания.

Подготовка:

Измий зелето и отстрани повредените листа. Извади сърцевината, ако искаш. Можеш да нарежеш зелето на ивици или да го оставиш на цели глави, в зависимост от предпочитанията.

Солта е важна- В голяма купа или съд, поръси сол върху зелето и го омеси с ръце, за да пусне сок. Можеш да добавиш и нарязани моркови или подправки.

Слагане в буркани:

Напълни стъклени буркани или дъски с нарязаното зеле, като натискаш плътно, за да няма въздух. Остави малко място отгоре, за да може да ферментира.

Ферментация:

Затвори бурканите с капаци, но не много плътно, за да може газът да излиза. Остави на хладно и тъмно място за 3-4 седмици, в зависимост от желаната киселинност.

Преточване или по български-такане:

През този период проверявай зелето. Ако е необходимо, можеш да го преточиш в нови, чисти буркани, за да го запазиш по-добре.

След като киселото зеле е готово, можеш да го съхраняваш на хладно място, като хладилник или избено помещение.

Най-добре е да започнеш през септември или октомври, когато зелето е в сезон и е най-свежо. Процесът на ферментация отнема около 3-4 седмици, така че планирай съответно.

В повечето домакинства зелете не се слага в буркани, а в бидони или каци. Принципът е същият, но просто не го режем.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тази подправка се ползва за овкусяване на пържоли, а цели клонки ...
Победителят в "Игри на волята" отказа да почерпи, хейтът към него...
Празниците са на прага ни: Пуснете си тези коледни хитове за добр...
Триото, което побеждава всяка настинка през зимата
Драматичен финал в "Черешката на тортата"
Възможно ли е брашно от грозде да помага при тежки заболявания?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).