ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, българският дом не може | ||||||
| ||||||
Прекалил ли е българинът предната вечер с алкохола, не търси аспирин, а сок от зеле. Приготвянето на кисело зеле е традиционен процес, който изисква малко време, но резултатът е вкусен и полезен. Необходими съставки: – Прясно зеле (количеството зависи от нуждите ти) – Сол (около 20-30 г на килограм зеле – Подправки по желание (например моркови, черен пипер, дафинов лист) Процес на приготвяне: Най-добре е да се купи зеле през есента, когато е в сезон. Избери здрави, плътни глави, без наранявания. Подготовка: Измий зелето и отстрани повредените листа. Извади сърцевината, ако искаш. Можеш да нарежеш зелето на ивици или да го оставиш на цели глави, в зависимост от предпочитанията. Солта е важна- В голяма купа или съд, поръси сол върху зелето и го омеси с ръце, за да пусне сок. Можеш да добавиш и нарязани моркови или подправки. Слагане в буркани: Напълни стъклени буркани или дъски с нарязаното зеле, като натискаш плътно, за да няма въздух. Остави малко място отгоре, за да може да ферментира. Ферментация: Затвори бурканите с капаци, но не много плътно, за да може газът да излиза. Остави на хладно и тъмно място за 3-4 седмици, в зависимост от желаната киселинност. Преточване или по български-такане: През този период проверявай зелето. Ако е необходимо, можеш да го преточиш в нови, чисти буркани, за да го запазиш по-добре. След като киселото зеле е готово, можеш да го съхраняваш на хладно място, като хладилник или избено помещение. Най-добре е да започнеш през септември или октомври, когато зелето е в сезон и е най-свежо. Процесът на ферментация отнема около 3-4 седмици, така че планирай съответно. В повечето домакинства зелете не се слага в буркани, а в бидони или каци. Принципът е същият, но просто не го режем. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Едър чернокоп заля пазара в Бургас
16:40 / 10.11.2024
Кметът на Варна взе важни решения за града
16:40 / 11.11.2024
Добри новини за ремонта при Двете кули във Варна
14:52 / 11.11.2024
Варненка: Издирваме момче и момиче. Искаме да им благодарим!
11:54 / 11.11.2024
След близо два дни на безводие в кв. "Възраждане", връщат водата
16:01 / 10.11.2024
Ще се задържи във Варна и утре облачно време
19:20 / 11.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: