Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, българският дом не може
Автор: Десислава Томева 22:35 / 23.09.2024Коментари (0)1713
©
Киселото зеле – това е словосъчетание, на което няма българин, който не реагира. Да не говорим, че слюнката ти потича при мисълта за зелето на татко ти, това на дядо ти. Във всеки български дом, зимата е сезонът, в който отидеш ли на гости, едно от ястията ще е киселото зеле. Обичаме го на салата с олио и червен пипер. Харесваме го печено с различни мръвки... А, "армеевата чорба" се слави с лековитите си свойства. 

Прекалил ли е българинът предната вечер с алкохола, не търси аспирин, а сок от зеле.

Приготвянето на кисело зеле е традиционен процес, който изисква малко време, но резултатът е вкусен и полезен. 

Необходими съставки:

– Прясно зеле (количеството зависи от нуждите ти)

– Сол (около 20-30 г на килограм зеле

– Подправки по желание (например моркови, черен пипер, дафинов лист)

Процес на приготвяне:

Най-добре е да се купи зеле през есента, когато е в сезон. Избери здрави, плътни глави, без наранявания.

Подготовка:

Измий зелето и отстрани повредените листа. Извади сърцевината, ако искаш. Можеш да нарежеш зелето на ивици или да го оставиш на цели глави, в зависимост от предпочитанията.

Солта е важна- В голяма купа или съд, поръси сол върху зелето и го омеси с ръце, за да пусне сок. Можеш да добавиш и нарязани моркови или подправки.

Слагане в буркани:

Напълни стъклени буркани или дъски с нарязаното зеле, като натискаш плътно, за да няма въздух. Остави малко място отгоре, за да може да ферментира.

Ферментация:

Затвори бурканите с капаци, но не много плътно, за да може газът да излиза. Остави на хладно и тъмно място за 3-4 седмици, в зависимост от желаната киселинност.

Преточване или по български-такане:

През този период проверявай зелето. Ако е необходимо, можеш да го преточиш в нови, чисти буркани, за да го запазиш по-добре.

След като киселото зеле е готово, можеш да го съхраняваш на хладно място, като хладилник или избено помещение.

Най-добре е да започнеш през септември или октомври, когато зелето е в сезон и е най-свежо. Процесът на ферментация отнема около 3-4 седмици, така че планирай съответно.

В повечето домакинства зелете не се слага в буркани, а в бидони или каци. Принципът е същият, но просто не го режем.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: