Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сезонният косопад е по-често срещан, отколкото си мислите. Как да го лекуваме?
Автор: Екип Varna24.bg 00:29 / 09.09.2024Коментари (0)1333
©
Въпреки че е нормално да видите шепа косми да падат в канализацията или да се залепват за сешоара ви след издухване, има такова нещо като "твърде много окапване". Преди да се паникьосвате относно кичурите, намиращи се ежедневно на възглавницата ви, според Американската академия по дерматология е нормално да губите около 50 до 100 косъма на ден.

Ако напоследък сте забелязали повече косми да се прикрепят по четката ви след разресване, може да има просто обяснение: може да е смяната на сезона. От Today предлагат съветите на двама експерти, които обясняват всички подробности за сезонния косопад (и някои други потенциални виновници за падането на косми, включително защо се случва и кога може да е признак за по-голям проблем.

Какво причинява сезонния косопад?

Сезонният косопад е реален, казва д-р Анджела Ламб, директор на Факултетната дерматологична практика Westside Mount Sinai в Ню Йорк. Експертите обаче не са 100% сигурни защо се случва това. "Смятаме, че това може да се дължи на диетични промени, които хората правят през различните сезони или промяна на времето", смята Ламб. "Косата преминава през три цикъла: телоген, анаген и катаген. Така че има фази на растеж, има фази на почивка и след това има фази на умиране - падащи фази. И те могат да преминават с различна скорост. Така че хората може да си мислят, че губят коса, а всъщност минават през различен период на растеж от годината."

По думите на Ламб това обикновено се случва със смяната на сезоните. "Виждам толкова много от това през последните няколко месеца. Най-често косата окапва през есента и зимата, когато преминаваме от по-топло към по-студено време".

Д-р Робърт Фини, сертифициран дерматолог в Ню Йорк, е категоричен, че сезонната промяна обикновено достига своя пик през септември, въпреки че според други статии може да има и втори етап на косопад през април.

Ако се притеснявате за косата си, добра идея е да си уговорите среща с вашия дерматолог за оценка. 

Колко дълго продължава сезонният косопад?

Ето добрата новина: Сезонният косопад и телогенният ефлувиум са временни. "Истинският телогенен ефлувиум е без белези, непостоянна загуба на коса", казва Фини. "И обикновено е нещо, което се случва за ограничен период от време, независимо дали е шест седмици или няколко месеца".

Ако видите повишение на проливането и това съвпада с една от горните често срещани причини, Фини обяснява, "опитайте се да не се фокусирате върху това твърде много, но може би задайте напомняне в календара си, за да проверите отново след две или четири седмици, за да прецените." Ако не е спряло дотогава, посетете вашия дерматолог. "Тогава обикновено се правят кръвни изследвания, за да сме сигурни, че няма основно медицинско състояние", добави той.

Възстановява ли се сезонният косопад?

Ако изпитвате сезонно линеене, това няма да има голяма разлика в гривата ви като цяло, тъй като косата ще порасне отново. Но ако забелязвате голяма разлика в обема или виждате повече от скалпа си, отколкото преди, това може да е знак за основен проблем.

"Ако го забелязвате, вероятно имате компонент на генетичен косопад, който стои в основата му и сега го виждате повече, особено ако сте на 30, 40 или 50 години", твърди Фини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: