Шеф Светлана Илиева: Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:55 / 22.07.2024
2500
Ретро предметите и ретро стилът, ретро музиката, ретро рецептите ме връщат към много мили и хубави детски спомени за едно безгрижно време. Това каза за предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова шеф Светлана Илиева - собственик на ресторант и автор на кулинарни книги.

Съхранила непокорният си дух от детството, който оценява като нещо добро. Хората, които я познават, казват, че е много щура и екстремна. Кара ретро "Трабант" с джам троник, който контролира както си иска. В багажника му има кухня, на която може да приготви всякакви кулинарни изкушения. "Бях на 14 години, когато моят чичо ме запали за кулинарията с бъркани яйца с праз. Но кумири в кулинарията са баба ми и майка ми", споделя шеф Светлана Илиева.

Освен любовта и към ретро автомобили, ретро музика, грамофонни плочи, обича и стари български рецепти, които е възкресила в книгата си "Тефтерът на баба". Рецептите в книгата са автентични, има и снимка на рецепти от тефтера на баба й, които тя не е подобрила. Когато стане въпрос за рецепти се сеща за фунийки, прасковки, филия с лютеница и сирене, за сандвичи, запечени със сирене и яйце, а понякога с кашкавал и шарена сол. За киселото зеле, което освен за салата, баба й е използвала и против простуда, като лепи зелевите листата на гърба и гърдите й. Във втората си книга "Светлана. Моят кулинарен свят" тя предлага бързи рецепти. За 15 минути прекарани в кухнята човек може да си направи нещо, което да изглежда, като храна в елитен ресторант. Това е нейният кулинарен свят и стихията й - рецептите й да бъдат лесни, вкусни, но и да изглеждат много добре. Защото според нея човек първо се храни с очите, а след това със сетивата си.

Най-интересна и вкусна за нея е родопската кухня. Пътувала е в различни държави, но по-хубаво от родопското трудно може да намери. В ресторанта си тя залага на детския вкус, детския спомен, предлага салата "Детство мое" с праз лук, сирене и смлени домати от шише с олио и сол. Автентична попара, на която е заменила захарта със захарен памук. Клиентите на ресторанта й се радват на качамак със свински пръжки и печен лук. "Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала, вкусът да е същият, но визията да бъде различна", сподели Светлана Илиева.

Трудно постига баланса между професионалния и личния живот, защото повече е в ресторанта, отколкото вкъщи. В професията си е разбрала, че жените са по-издръжливи психически от мъжете, по-големи балансьори са в каквато й да е работа. Кулинарните формати, в които участва реално пресъздават живота в кухнята. Благодарение на тези формати, кулинарното образование и познанието в България се повиши не само на готвачите, но и на гостите, които знаят какво искат и го търсят. Тайната на вкусната храна е в това, че продуктите трябва да бъдат сезонни и максимално локални. Стреми се да ползва правилните продукти  и  съчетава миналото с настоящето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Малко преди 100-годишния си юбилей: Почина гръцкият композитор Ми...
Тази зима ще бъде по-студена за Европа
Появиха се кадри от "Сиромах" на Емануела
Джъстин Бийбър с шокираща изповед за наркотиците
Срещали ли са се децата на принц Хари и принц Уилям?
Анелия най-после проговори за катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).