Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шеф Светлана Илиева: Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала
Автор: ИА Фокус 19:55 / 22.07.2024Коментари (0)2962
© Facebook
Ретро предметите и ретро стилът, ретро музиката, ретро рецептите ме връщат към много мили и хубави детски спомени за едно безгрижно време. Това каза за предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова шеф Светлана Илиева - собственик на ресторант и автор на кулинарни книги.

Съхранила непокорният си дух от детството, който оценява като нещо добро. Хората, които я познават, казват, че е много щура и екстремна. Кара ретро "Трабант" с джам троник, който контролира както си иска. В багажника му има кухня, на която може да приготви всякакви кулинарни изкушения. "Бях на 14 години, когато моят чичо ме запали за кулинарията с бъркани яйца с праз. Но кумири в кулинарията са баба ми и майка ми", споделя шеф Светлана Илиева.

Освен любовта и към ретро автомобили, ретро музика, грамофонни плочи, обича и стари български рецепти, които е възкресила в книгата си "Тефтерът на баба". Рецептите в книгата са автентични, има и снимка на рецепти от тефтера на баба й, които тя не е подобрила. Когато стане въпрос за рецепти се сеща за фунийки, прасковки, филия с лютеница и сирене, за сандвичи, запечени със сирене и яйце, а понякога с кашкавал и шарена сол. За киселото зеле, което освен за салата, баба й е използвала и против простуда, като лепи зелевите листата на гърба и гърдите й. Във втората си книга "Светлана. Моят кулинарен свят" тя предлага бързи рецепти. За 15 минути прекарани в кухнята човек може да си направи нещо, което да изглежда, като храна в елитен ресторант. Това е нейният кулинарен свят и стихията й - рецептите й да бъдат лесни, вкусни, но и да изглеждат много добре. Защото според нея човек първо се храни с очите, а след това със сетивата си.

Най-интересна и вкусна за нея е родопската кухня. Пътувала е в различни държави, но по-хубаво от родопското трудно може да намери. В ресторанта си тя залага на детския вкус, детския спомен, предлага салата "Детство мое" с праз лук, сирене и смлени домати от шише с олио и сол. Автентична попара, на която е заменила захарта със захарен памук. Клиентите на ресторанта й се радват на качамак със свински пръжки и печен лук. "Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала, вкусът да е същият, но визията да бъде различна", сподели Светлана Илиева.

Трудно постига баланса между професионалния и личния живот, защото повече е в ресторанта, отколкото вкъщи. В професията си е разбрала, че жените са по-издръжливи психически от мъжете, по-големи балансьори са в каквато й да е работа. Кулинарните формати, в които участва реално пресъздават живота в кухнята. Благодарение на тези формати, кулинарното образование и познанието в България се повиши не само на готвачите, но и на гостите, които знаят какво искат и го търсят. Тайната на вкусната храна е в това, че продуктите трябва да бъдат сезонни и максимално локални. Стреми се да ползва правилните продукти  и  съчетава миналото с настоящето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (468) 14%
Добре, но можеше и по-добре (456) 14%
Не се справи (639) 19%
Пълна трагедия (1766) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: