Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шоколадът е полезен, дори помага за нервната система и храносмилането
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 24.12.2024Коментари (0)1155
©
Шоколадът е хранителен продукт, получен от какаото. В него хората влагат всевъзможни и разнообразни съставки. Обичайно той се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Продуктът е изобретение на древните ацтеки. В Мексико, Централна и Южна Америка шоколадът е познато от поне 3 000 години.

За да се получи млечен шоколад, към натуралния, получен от какаова маса и какаово масло, се добавя мляко. Спорът дали е полезен или не, датира от години.

Зад ползите на млечният шоколад стоят фактори като съдържание на антиоксиданти в какаото. Противниците му пък посочват съставки като захарта и млякото.

Доказано е, че консумацията на шоколад в умерени количества способства свалянето и нормализирането на кръвното налягане. В натуралния шоколад се съдържат и доста антиоксиданти, които се грижат за сърцето.

Прекомерните количества шоколад, от друга страна, обаче водят до повишаване на рисковете от сърдечни заболявания, кариеси и най-вече затлъстяване.

В едва 100 г шоколад се съдържат поне 500 калории. Това се обуславя от високите нива на захар в състава му, пише gotvach.bg.

Сред заблудите около шоколада най-популярна е тази, че от черния шоколад не се пълнее. Истината е, че независимо дали е млечен, черен, бял или обогатен с различни продукти, шоколадът има почти еднаква калорийна стойност – около 520 и 560 калории за 100 г. Това е същото количество, колкото има в едно нормално ястие.

Въпреки това мнозина твърдят, че именно млечният шоколад е по-малко калоричен. Той се състои от какаова маса, какаово масло и захар в комбинация с повече мляко на прах или пък сметана.

Едно от обясненията за предполагаемия му диетичен ефект е, че тези екстра съставки по-бързо засищат желанието за шоколад. Освен това тъмният шоколад се смята за по-здравословен, тъй като в какаото има вторични растителни вещества, предпазващи от ракови заболявания.

Млечният шоколад е използван и като лекарство. Още през XVI в. той е прилаган за възвръщане на загубено тегло или за подобряване състоянието на кожата, при болни, които са отслабнали рязко. Чрез консумацията му се стимулира нервната система и храносмилането.

Лечебните и терапевтични свойства на какаовите продукти са се прилагали още при случаи на хрема, анемия, анорексия, спадане на либидото, температура и др. Днес се влагат и в редица козметични продукти.

Мнозина смятат, че в шоколада, и по-специално в млечния шоколад, се съдържа много холестерол. Това е така, тъй като холестерол се съдържа в продуктите от животински произход, какъвто е млякото, което се добавя при обработката му. Но дори така нивата му не са твърде големи. При някои наличието на млечни продукти обаче може да събуди алергични реакции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Самолетна катастрофа в Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: