Ще добиваме енергия от вълните на Черно Море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:54 / 08.04.2010
896
България е една от 9-те страни, които участват в проект за разработка на система за прогноза на щормови събития. Това оповести днес на пресконференция д-р Николай Вълчев от Института по океанология при БАН. Проектът, по който се работи, се казва MICORE и е финансиран по 7 рамкова програма на ЕС. Целта е да се разработи система за предупреждение при прогнози за влошаване на климатичните условия, която да е в услуга на гражданската защита.

Все още у нас не съществува система у нас за ранно предупреждаване на населението за евентуални щормови събития, обясни още специалистът. До момента експертите от Института по океанология и техните колеги - работещи по проект MICORE от другите 8 страни, са събрали исторически данни за такива разруштилни събития.

До 4 метра вълна е възможна в Черно море, обясни д-р Вълчев, като направи паралел с последните щормове от преди месец. Той допълни, че най-големите урагани по нашето Черноморие са били наблюдавани в края на 70-те години на ХХ век.

MICORE е един от трите проекта, по които работят специалистите от Института по океанология. Също по 7 рамкова програма на ЕС се изпълнява програмата "Иновационни технологии за сигурни Европейски брегове в променящия се климат" - THESEUS. Това е проект, в който си партнират 31 институти и университети от 19 страни. Целта е да се развие систематичен подход на брегово управление за развиващи се брегови зони, изложени на постоянно променящи се фактори. Обсъждат иновационни комбинации от смекчаващи и адаптиращи технологии, основаващи се на смекчаващи мерки, хидро-морфодинамични техники, дейности към редуциране на обществото и икономиката (повишаване на рисковото осведомяване и пространствено планиране) и ГИС - основен софтуер към поддържане на ефективно защитно планиране. THESEUS ще оперира в осем изследователски района (единият от които е Варненската крайбрежна зона от н. Екрене до н. Галата).

Проектът ще завърши през 2013 година. Целта е да се даде решение на правителствата в ЕС срещу проблема от евентуално повишаване нивото на морското равнище и последствията от това върху живота на хората. Ще обследваме различни модели за подводни изкуствени рифове, изкуствени острови, които да бъдат построени по нашето Черноморие и въздействието им, обяни д-р. Стоян Керемедчиев, водещ на проекта у нас.

Институтът по океанология, партнирайки си с Института по хидро- и аеродинамика, Централната лабортория по мехатроника и приборостроене при БАН и Техническия университет във Варна работят и по още един проект - INWECO. Той е спонсоран с 500 хил. лв. от Министерството на образованието, младежта и науката. По него ще се обследват възможности за добив на енергия от морските вълни, поясни пък д-р Любомир Димитров.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).