Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ще добиваме енергия от вълните на Черно Море
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 08.04.2010Коментари (0)896
©
България е една от 9-те страни, които участват в проект за разработка на система за прогноза на щормови събития. Това оповести днес на пресконференция д-р Николай Вълчев от Института по океанология при БАН. Проектът, по който се работи, се казва MICORE и е финансиран по 7 рамкова програма на ЕС. Целта е да се разработи система за предупреждение при прогнози за влошаване на климатичните условия, която да е в услуга на гражданската защита.

Все още у нас не съществува система у нас за ранно предупреждаване на населението за евентуални щормови събития, обясни още специалистът. До момента експертите от Института по океанология и техните колеги - работещи по проект MICORE от другите 8 страни, са събрали исторически данни за такива разруштилни събития.

До 4 метра вълна е възможна в Черно море, обясни д-р Вълчев, като направи паралел с последните щормове от преди месец. Той допълни, че най-големите урагани по нашето Черноморие са били наблюдавани в края на 70-те години на ХХ век.

MICORE е един от трите проекта, по които работят специалистите от Института по океанология. Също по 7 рамкова програма на ЕС се изпълнява програмата "Иновационни технологии за сигурни Европейски брегове в променящия се климат" - THESEUS. Това е проект, в който си партнират 31 институти и университети от 19 страни. Целта е да се развие систематичен подход на брегово управление за развиващи се брегови зони, изложени на постоянно променящи се фактори. Обсъждат иновационни комбинации от смекчаващи и адаптиращи технологии, основаващи се на смекчаващи мерки, хидро-морфодинамични техники, дейности към редуциране на обществото и икономиката (повишаване на рисковото осведомяване и пространствено планиране) и ГИС - основен софтуер към поддържане на ефективно защитно планиране. THESEUS ще оперира в осем изследователски района (единият от които е Варненската крайбрежна зона от н. Екрене до н. Галата).

Проектът ще завърши през 2013 година. Целта е да се даде решение на правителствата в ЕС срещу проблема от евентуално повишаване нивото на морското равнище и последствията от това върху живота на хората. Ще обследваме различни модели за подводни изкуствени рифове, изкуствени острови, които да бъдат построени по нашето Черноморие и въздействието им, обяни д-р. Стоян Керемедчиев, водещ на проекта у нас.

Институтът по океанология, партнирайки си с Института по хидро- и аеродинамика, Централната лабортория по мехатроника и приборостроене при БАН и Техническия университет във Варна работят и по още един проект - INWECO. Той е спонсоран с 500 хил. лв. от Министерството на образованието, младежта и науката. По него ще се обследват възможности за добив на енергия от морските вълни, поясни пък д-р Любомир Димитров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: