Силни геомагнитни бури удрят земята

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:13
404
В четвъртък и петък  – 10 и 11 октомври, ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури.

Според данните на NOAA, заредените частици от това бързо изхвърляне на коронарна маса (плазма от короната на Слънцето) се движат със скорост около 1200-1300 километра в секунда. Така още до обед на 10 октомври е възможно частиците да достигнат и взаимодействат със земната магнитосфера.

От NOVA допълват, че "Няма да знаем характеристиките на явлението, докато не се приближи на около 1 милион и 600 хиляди километра от Земята, а неговата скорост и магнитен интензитет не бъдат измерени от сателитите DSCOVR и ACE.

Много силни геомагнитни бури от степен G4 причиняват смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.

Метеочувствителните и хронично болните хора е възможно да изпитват дискомфорт, проблеми с кръвното налягане и главоболие, пише bTV.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кога детето трябва да посети педиатричен уролог?
"Въздушния" се похвали с частен самолет за милиони 
Макрон: "Емили в Париж" трябва да се завърне в ... Париж
Вижте целувката на Ивон от "Биг Брадър" с Енрике Иглесиас
НАСА с интересно откритие на Луната: Не сме очаквали това!
Колко време можем да оцелеем без вода?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).