Скритите опасности, които асистиращите системи крият

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:46
209
С времето асистиращите системи в автомобилите се развиха значително и днес са много по-прецизни и разнообразни. Но все по-добрите технологии носят и рискове.

Това показва и проучване на американския Застрахователен институт по магистрална безопасност (IIHS), който е направил тестове с 43-ма доброволци. Те са се съгласили да бъдат наблюдавани в продължение на четири седмици докато използват автомобилите си, съобщава InsideEVs, цитирани от carmarket.bg.

Доброволците са разделени на две групи. 29 от тях са използвали Volvo S90 от 2017 г. с Pilot Assist. Други 14 са използвали Tesla Model 3 от 2020 г. с Tesla Autopilot. Нито един от доброволците не е имал кола с подобни системи и не е използвал такива технологии досега.

Анализът показва още, че колкото повече хората използват подобни системи, се увеличава честотата и продължителността на разсейването. Много от шофьорите дори с времето научават кога системата ще издаде предупреждение и предприемат минимални действия, за да предотвратят прекомерни сигнали и ограничения.

"Резултатите ни показва как хората се учат. Ако ги обучим да мислят, че да внимават означава да докосват волана о време на време, те ще правят точно това. И в двата теста шофьорите адаптираха поведението си, за да могат да вършат повече разсейващи ги дейности. Това демонстрира, че частичните автономни системи се нуждаят от повече защити, за да не се злоупотребява“ ,казва президентът на IIHS Дейвид Харкли.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Лекар: Честата консумация на преработени храни може да доведе до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).