Сладки козунаци на "солени" цени за Великден?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:05 / 04.04.2024
2049
Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да предлагат козунак, който е неделима част от празничната трапеза. Колко ще струва традиционният сладкиш тази година?

Йорданка Димитрова казва пред БНТ, че предпочита да си замеси домашен козунак за Великден, вместо да си купи готов от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които слага в него. Замесването на традиционния сладкиш в домашни условия ѝ излиза около 20 лева.

"Всичко е скъпо. Така или иначе в един момент излиза по-добре да си го купиш. Ама като е направено вкъщи, е по-добре", добавя тя.

Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, за да си спестят време.

"Има и такива, които спазват традицията, месят си, но повечето...обикновено младите хора не обичат да се занимават с това и си купуват. Поръчват си предварително. Имат си предпочитания към дадена фирма и си поръчват, за да им е сигурно. А и да им бъдат пресни", обяснява Николина Димитрова, собственик на магазин.

В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки.

"Всички колеги, които работят по стария начин - с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябва и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т.н. Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се слага малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко", казва Димитър Бакалов.

А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар.

"Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Като едното време, или домашните", казва Камелия.

Проверката на медията показва, че и този Великден ще се търси предимно традиционният български козунак.

"Може да се сложат стафиди и други неща, но като цяло традиционният, така го обичат повече", коментира Йорданка Димитрова.

"Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена", посочи Димитър Бакалов.

В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.

Виж коментарите (1)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Любопитни новини:
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Маската пада! Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Херакле...
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).