Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сладкият вкус в електронните цигари влияе на мозъка
©
Честото пушане на нагреваеми е-цигари от тийнейджъри може да повиши риска от излагане на олово и уран, потенциално увреждайки развитието на мозъка и органите, става ясно от изследване, публикувано онлайн в списание Tobacco Control.

Констатациите подчертават необходимостта от прилагане на разпоредби и усилия за превенция, насочени към тийнейджърите. Анализът на пробите от урината показва, че нивата на олово са с 40% по-високи сред хората, които често вейпват и с 30% повече при тези, които да вейпват редовно, отколкото сред онези, които се занимават с това от време на време. Нивата на уран в урината също са 2 пъти по-високи сред хората, които обичат да вейпват редовно, отколкото сред тези, които го правят случайно.

Сравнението на видовете аромати показва 90% по-високи нива на уран сред вейпърите, които предпочитат сладки вкусове, отколкото сред избралите ментол/мента.

Не са открити статистически значими разлики в нивата на кадмий в урината между честотата на изпаряване или видовете аромати, пише zdrave.to.

Вейпингът е изключително популярен сред младите хора. През 2022 г. близо 14% от американските гимназисти (около 2,14 милиона) и повече от 3% от учениците в прогимназиалния курс (около 380 000) съобщават, че са употребявали цигари през предходния месец.

Определени метали са идентифицирани в аерозоли и течности за електронни цигари, а тяхното усвояване е особено вредно, най-вече в периоди на развитието на подрастващия, казват изследователите. Те се позовават на проучвания, показващи, че повишените нива на експозиция са свързани с когнитивно увреждане, поведенчески смущения, респираторни усложнения, рак и сърдечносъдови заболявания при децата. Изследователите са искали да разберат дали нивата на потенциално токсични метали могат да са свързани с честотата на изпаряване и дали вкусът може да окаже влияние, и са се възползвали от национално представително проучване (декември 2018 г. до ноември 2019 г.) на PATH Youth Study, включващо 1607 тийнейджъри между 13 и 17 г.

След изключване, 200 вейпъри били включени в окончателния анализ. Техните проби от урина били тествани за наличие на кадмий, олово и уран и честотата на изпаряване била определена като случайна (1–5 дни/месец), периодична (6–19 дни) и честа (20+ дни).

В същото време вейп ароматите били групирани в 4 взаимно изключващи се категории: ментол или мента; плодове; сладки - шоколад или десерти; други - тютюн, карамфил или подправки, и алкохолни или безалкохолни напитки. През предходните 30 дни 1 от 3 (33%) вейпъри са казали, че са използвали аромати ментол/мента, половината предпочитали плодови вкусове, малко над 15% избрали сладки вкусове, а 2% използвали други вкусове.

Учените все пак подчертават, че нивата на токсични метали във вейповете ще варират според марката и вида на използвания изпарител. Въпреки че нивата в урината показват хронична експозиция, те са оценени само в един момент от време, но не е изключено и наличието на уран в урината може да се дължи на различни източници, включително околната среда от природни находища, промишлени дейности и хранителен прием. Според изследователите особено безпокойство будят повишените нива на уран, открити в категорията на сладкия вкус.

И обясняват: "Продуктите за електронни цигари с вкус на бонбони съставляват значителна част от юношите, а сладкият вкус в електронните цигари може да потисне тежките ефекти на никотина и да засили неговите подсилващи ефекти, което води до повишена реактивност на мозъка“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: