Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Слънце, но без пясък? Как бреговата ерозия накара плажовете на Испания да изчезнат
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 17.09.2024Коментари (0)873
©
Огромна жега, продължителна суша и проливни дъждове: хаотичното време в Испания накара туристите да се замислят дали да посетят средиземноморската страна през 2024 г.

С температурите, скачащи до 40°C на някои места, примамката на слънцето започна да се превръща във възпиращ фактор.

Другата половина от туристическия модел "sol y playa" също е изложена на риск поради промените в климата – плажовете на Испания започват да изчезват поради покачването на морското равнище и екстремното време.

"Наблюдавахме, че има много плажове в Испания, които вече са засегнати от ерозия, особено когато има силни вълни по време на зимни бури", казва Маркус Донат пред Euronews, който ръководи групата за променливост и промяна на климата в отдела за науките за Земята на Барселонския суперкомпютърен център (BSC). 

По време на бурите по Великден някои плажове в Барселона бяха изправени пред безпрецедентна загуба на пясък с до 25 метра ширина.

Експерти предупреждават, че това може да се превърне в тревожна тенденция - с потенциално опустошителни въздействия върху процъфтяващата туристическа индустрия на Испания.

Защо плажовете в Испания изчезват?

Очаква се изменението на климата да ускори честотата и силата на бурите в бъдеще. 

"Най-големият проблем е по-голямата честота на морските бури, чиито вълни засягат първата линия на брега и причиняват огромни щети на плажовете и крайбрежните съоръжения, като яхтени пристанища и алеи", обяснява Хорхе Олчина, професор по география в университета на Аликанте. 

Това може да доведе до свиване на плажовете, със загуба на използваемия пясък, наличен за почиващите.

"Този ​​проблем изисква значителни икономически инвестиции на всеки три или четири години за ремонт на плажовете и алеите", казва Хорхе.

Испанското правителство заявява от десетилетия, че крайбрежието на страната страда от "общия процес на крайбрежна регресия" и е инвестирало милиони в подмяната на пясъка на деградиралите плажове. Но в дългосрочен план той предупреждава, че няма да е възможно да се справи с молбите от всички общини, които искат такава помощ.

И далеч не е приключило. "Някои консервативни модели приемат, че морското ниво ще се повиши от половин метър до един метър до края на века", смята Маркус. "Тези оценки обаче не включват някои фактори, които не са добре разбрани - например въздействието на топенето на ледовете на Антарктика. Така че това може значително да увеличи прогнозираните увеличения."

Кои испански плажове са най-уязвими от брегова ерозия?

Някои испански региони са по-уязвими от други - сред тях е Каталуния.

В цяла североизточна Испания покачващите се морски нива и зимните бури разяждат бреговата линия. Доклад от 2017 г. на регионалното правителство предполага, че 164 км от бреговата линия на региона - от общо 218 проучени км - е с висок или много висок риск от ерозия. Очаква се половината от плажовете да се "развалят".

В Барселона, чиито изкуствени плажове бяха поставени преди 30 години, когато градът беше домакин на Олимпийските игри през 1992 г., ситуацията е още по-критична. 

Осем от девет плажа са изложени на висок риск от морски бури. Градът вече предупреждава, че някои може да изчезнат напълно. 

"Сант Себастия може почти да изчезне при най-лошия сценарий, докато останалите могат да претърпят намаление между 30 процента и 46 процента", се казва в плана за климата на кметството на Барселона за периода 2018-2030 г.

От 700 000 кубически метра пясък, изпратени от испанското правителство до бреговете на провинция Барселона през 2010 г., 70 процента оттогава са изчезнали. Градът изчислява, че всяка година се отмиват 30 000 кубически метра пясък. 

Гледайки напред, Барселона е събрала група експерти, за да проучи бъдещето на плажовете. Междувременно практиката за подмяна на пясъка все повече се възприема като загуба на пари и вреда за околната среда.

Как ще се отрази бреговата ерозия на туризма в Испания?

Бреговата ерозия може да има тревожни последици за испанския туризъм, който днес представлява близо 13 процента от БВП и заетостта в Испания и е силно зависим от плажовете . 

Европейската комисия по пътуванията (ETC) вече отчете 10% намаление на честотата на туристите в Средиземноморието през 2023 г. в сравнение с предходната година поради изменението на климата и екстремните метеорологични явления. 

И Испания се очертава да бъде една от най-тежко засегнатите страни от ЕС в бъдеще, според доклад за "Регионалното въздействие на изменението на климата върху търсенето на европейски туризъм", публикуван от Европейската комисия миналата година. 

При сценарий на затопляне с 3°C спрямо прединдустриалните нива туристическото търсене може да спадне с близо 10 процента - или повече от 15 процента при сценарий с 4°C, се посочва в доклада.

Миналата година ООН предупреди , че светът е на път за затопляне с близо 3°C според настоящите климатични планове – далеч над безопасния праг от 1,5°C, определен в Парижкото споразумение за климата.

Но засега броят на посетителите не е проблем, както показват неотдавнашните протести срещу свръхтуризма от Барселона до Малага .

"Повишаването на морското равнище засега няма тежък ефект", обяснява Хорхе. "Напротив, преживяваме бум на пристигането на туристи. 

Испания посрещна рекордните 53,4 милиона международни туристи до 31 юли - 12 процента увеличение спрямо миналата година. Това е наляло 71,1 милиарда евро в икономиката, според данни на Националния статистически институт на Испания (INE).

"Жегата става непоносима"

И все пак туристическата индустрия на Испания е изправена пред надвисналата заплаха от изменението на климата на други фронтове.

Според Хорсе най-големият проблем остава постоянната загуба на топлинен комфорт поради увеличаването на тропическите нощи с температури над 20ºC. Така че жегата става непоносима.

Това може да принуди туристическите дестинации да направят инвестиции в градския дизайн, като добавяне на повече дървета и фонтани по улиците, казват експертите. 

Междувременно туристите вече започват да се насочват към по-хладните северни райони на страната, отдавна отбягвани. 

Между 2019 г. и 2023 г. - рекордно гореща година в Испания - разходите за туризъм са се увеличили най-много в най-малко горещите региони на Испания, показва изследване на испанската компания за финансови услуги CaixaBank, публикувано през януари.

Предстои да видим дали тенденцията ще продължи.



Още по темата: общо новини по темата: 1073
19.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
15.09.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: