Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Слушайте сърцето си! То изпраща сигнали, когато нещо не е наред
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 04.10.2024Коментари (0)341
©
Сърцето е най-необикновеният орган. С размерите на вашия юмрук, той захранва цялата кръвоносна система, изпомпвайки богата на кислород кръв до всяка клетка на тялото. Биейки около 100 000 пъти на ден, сърцето обаче е уязвимо към болести. Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Разбирането на сигналите, които тялото ви дава по отношение на състоянието на сърцето ви, особено предупредителните знаци и предприемането на проактивни превантивни мерки, може да ви помогне да живеете дълъг и здравословен живот. Д-р Санджив Калкекар, старши консултант по интервенционна кардиология, споделя всичко, което трябва да знаете: 

Рискови фактори за сърдечни заболявания

Няколко рискови фактора допринасят за сърдечно-съдови заболявания, някои от които са извън нашия контрол, като възраст и фамилна обремененост. Много рискови фактори обаче са свързани с начина на живот и могат да бъдат управлявани с правилния избор. Тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високият холестерол, затлъстяването, липсата на физическа активност, нездравословните диети, стресът от съвременния начин на живот и прекомерната консумация на алкохол са важни фактори за сърдечните заболявания.

Тютюнопушенето е особено вредно, тъй като уврежда лигавицата на кръвоносните съдове, насърчава натрупването на мазнини в артериите и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Никотинът също ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане, което допълнително натоварва сърцето. Прекомерната консумация на алкохол също повишава кръвното налягане и може да доведе до наддаване на тегло, което допълнително увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми. Важно е да се разбере, че тези фактори често работят заедно, усложнявайки риска.

Превенцията е по-добра от лечението!

Превантивното здравеопазване е от ключово значение за управлението на здравето на сърцето. Има стъпки, които всеки може да предприеме, за да минимизира риска. Първият е възприемането на по-активен начин на живот. Редовните физически упражнения не само укрепват сърцето, но и помагат за контролиране на теглото, понижават кръвното налягане и нивата на холестерола.

Хроничният стрес е свързан с повишаване на кръвното налягане и възпаление, като и двете могат да увредят сърцето с течение на времето. Включването на техники за управление на стреса като йога, медитация или прости упражнения за релаксация може да помогне за намаляване на стреса. Стресът и тютюнопушенето са важен фактор за сърдечните заболявания при по-малките деца.

Диетата играе също толкова важна роля за здравето на сърцето. Здравословната за сърцето диета е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини като тези в рибата, ядките и семената. Намалете приема на наситени и трансмазнини, които обикновено се срещат в преработените храни. Това са нездравословни мазнини, които допринасят за натрупването на мастни отлагания в артериите, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт, пише News18.

Умерете приема на сол. Твърде много сол може да доведе до високо кръвно налягане, което натоварва сърцето. Консумацията на захар също трябва да бъде сведена до минимум, тъй като допринася за увеличаване на теглото и увеличава риска от диабет - друг важен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Редовните прегледи, особено след 25-годишна възраст за мъже и 30-годишна възраст за жени, могат да помогнат за откриване на състояния като високо кръвно налягане, висок холестерол или ранен стадий на диабет, което позволява навременна намеса с лекарства или промени в начина на живот, за да се предотврати състоянието от влошаване. Тези с фамилна анамнеза за сърдечни заболявания трябва да обмислят започване на профилактични прегледи още по-рано.

Слушайте тялото си

Сърцето ви изпраща сигнали, когато нещо не е наред - не ги пренебрегвайте. Независимо дали става въпрос за необичайна болка, задух или постоянна умора, това може да са ранни признаци на сериозно състояние. Ключът към здравето на сърцето е разпознаването на тези сигнали и търсенето на медицинска помощ.

Един от най-често срещаните симптоми е болка в гърдите, известна още като стенокардия, която се появява, когато сърцето не получава достатъчно кръв или кислород. Тежестта може да варира от смазваща болка до лек дискомфорт. Тази болка може да се излъчва към врата, ръцете, стомаха, челюстта или гърба. Ангината е особено тревожна, ако се появи по време на физическа активност или емоционален стрес и отшумява с почивка.

Въпреки това, други симптоми като задух, умора, неправилен сърдечен ритъм и подуване на краката, глезените или стъпалата също не трябва да се пренебрегват. Ако получите някой от тези симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. При жени, по-възрастни хора и хора с диабет сърдечните удари могат също да се проявят с фини симптоми като умора, гадене или замаяност.

Сърцето ви работи неуморно, за да ви поддържа живи. Нека решим да дадем на сърцата си грижата и вниманието, което заслужава!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: