Сонди на НАСА се разбиха в Луната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:44 / 18.12.2012
1060
Мисията GRAIL на НАСА за изследване на гравитацията на Луната приключи с разбиване на двете сонди в района на лунния кратер Голдсмит. Новината бе съобщена от Лабораторията по реактивно движение към НАСА в Пасадена, Калифорния. Гравитационните сонди "Прилив" и "Отлив" са се врязали в лунната повърхност според предварителния технически и времеви разчет.

От НАСА отбелязват, че мисията е отчетена като успешна. Сондите бяха изведени в орбита около Луната на 14 юни т.г., като цел на проекта бе изучаване на гравитационните сили, упражнявани от земния спътник върху нашата планета. Преди падането им двигателите им се включиха за последен път с цел напълно изразходване на горивото.

В момента на падането скоростта им е била около 1,7 км в секунда, като двете сонди са се врязали в лунната повърхност в интервал от 20 секунди една след друга. Мястото на падането ще се нарича Райд - на името на Сали Райд, първата жена астронавт от САЩ, която почина през юли т.г. НАСА не е имала възможността да заснеме сблъсъка, тъй като мястото на удара бе в сянка. Животът на сондите се изчерпа заедно с горивото им и те навлизат във все по-ниска орбита.

"Отлив" и "Прилив" предадоха на Земята информация за съставяне на гравитационна карта на Луната с висока разделителна способност, което е важен момент в изучаването на възникването и развитието на твърдите планети в Слънчевата система. Сондите започнаха своята мисия на орбита от 55 км и постепенно се снижиха до 23 км над повърхността на Луната за по-детайлно изследване.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).