Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Според "Икономист" преди две десетилетия е имало много по-малка разлика във възгледите на жените и мъжете, отколкото сега
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 02.07.2024Коментари (0)784
©
Според "Икономист“ преди две десетилетия е имало много по-малка разлика във възгледите на жените и мъжете, отколкото сега. Жените стават все по-либерални, а мъжете – не. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Проучването е широкомащабно – проведено е в САЩ, в цяла Европа, в Южна Корения и Китай в продължение на 18 години. Обхваща мъже и жени между 18- и 29-годишна възраст.  

"Удивително е това, че независимо от коя точка на света, от културните различия и ценностите, момичетата и момчетата между 18 и 29 наистина показват сходни белези. Това се дължи на глобализацията, на NETFLIX и Apple културата, но се дължи и на нещо друго. Колкото повече се образоват момичетата, толкова по-високо самочувствие имат", обясни Мариана Тодорова.

Най-големи са разликите в САЩ, Полша и по-малки – в страни като Италия, Великобритания и Южна Корея. "Жените в Полша не отчитат, че извоюването на някакви права е процес и че това, което преди е постигано за десетилетия, сега се случва за много кратко. Те искат резултатите сега и веднага. В Полша са изключително възмутени заради забраната на аборт. В цял свят негодуват, че все още има неравнопоставеност в заплащането, все още има такава висока степен на физическо или психическо насилие, защото всяка трета жена в световен мащаб е жертва на такова насилие", даде примери тя.

Мъжете и жените имат все по-големи политически различия, защото жените стават по-либерални, а мъжете намират подкрепа в консервативното, защитавайки устоите. "Това става повод и политическите партии да се ориентират в този пазар на ценности и съответно да "атакуват" едната и другата група, като изцяло неглижират противоположната страна. Либералните партии не предлагат почти нищо за младите мъже, и обратно – консервативните много трудно привличат жени. Да речем във Франция през 2022 г. младежите са гласували предимно за популиста Ерик Земур, който е автор на книга, известна с това, че изцяло оборва идеите на феминистката Симон дьо Бовоар. В Южна Корея задълбочаването или различията са още по-големи. През 2022 г. 58% от мъжете между 20 и 29 години са гласували за един краен популист, който е много антифеминистки настроен. В Америка също тази година на частичните избори за конгресмени 74% от младите жени са гласували за демократите и само 54% от мъжете", посочи Мариана Тодорова.

Така партиите и политическите послания започват да се разделят по полов признак и започват да действат на изключващ принцип. "Фокусират и таргетират само тези избиратели, които са им сигурни, което значи, че те не разбират обществените нужди в тяхната пълнота. И вместо да стимулират диалога, да търсят общи решения, те задълбочават това и отново заменят идеологиите с политическите различия, обосновани на полов принцип", обясни доц. Тодорова.

"В България по-образованите млади хора, независимо мъже или жени, избират партии с демократически и либерални ценности. В България партиите, които титулуват себе си за ляво или ляво-център, всъщност по всички останали категории на целия свят са дясноконсервативни", коментира тя. 

Ако младите мъже и жени са достатъчно образовани, те ще намерят начин на сходимост на характерите, възгледите и ценностите. Патриархалният модел, действащ векове, в момента се обръща. "С образование и кариера всяка жена би могла сама да се погрижи за себе си и за децата си. Мъжете чувстват, че светът им се разпада. Прекрасно е, че затваряме тази ножица на неравенство във възможностите за реализация и заплащане, но от друга страна трябва да пазим другия пол, защото създаваме една среда на вина за какво ли не. Съществуват две взаимно изключващи се тенденции. От една страна мъжете свикват с това и дават по-голям шанс на жените и в политиката, и в кариерата. От друга страна, за пръв път в това поколение се създава ревност и конкуренция. Комуникацията става безполова, само като конкуренция, но това ерозира отношенията между мъже и жени по принцип и нарушава общуването. Другото голямо противоречие е, че жените продължават да са малко представени в политиката", посочи Мариана Тодорова.

"Противоречията идват и от разместването на пластовете, на ценностите и от това, че всички се чувстват изгубени. Жените получават повече права и реализация, а същевременно стъкленият таван продължава да важи и за високите позиции, и за политиката. Същевременно мъжете се чувстват накърнени, застрашени, изместени, а жените ще носят бремето на това с тях да се отнасят грубо и безпардонно, защото те няма да са просто жени, а новите големи конкуренти и заплаха", допълни футурологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Катастрофи в България
Рокади в ДПС
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: