Според учени всички имаме фалшиви спомени, те са по-силни и устойчиви 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:40 / 06.10.2023
661
Оказва се, че всички хора имаме фалшиви спомени. Те са по-устойчиви от другите, защото ние във времето ги надграждаме, и се помнят по-дълго. Струва ми се, че ще се намери взаимозависимост между тези невронни мрежи и начина, по който изкуственият интелект халюцинира. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

Нашите спомени са мрежи от неврони, а истинските спомени имат свойството да избледняват във времето, обясни тя.  

Доц. Тодорова разказа за научните разработки на д-р Джулия Шоу от University College в Лондон по темата за фалшивите спомени. "Тя доказва, че всеки, дори хората с много добра памет, създава фалшиви спомени. Тя изследва две групи – хора с изключително добра памет и спомен за живота си, и хора, които са много съобразителни и с висока представителност на тестове за интелигентност. И хората с превъзходна автобиографична памет, и хората с висока интелигентност и истинско запаметяване се оказва, че имат фалшиви спомени“, посочи доц. Мариана Тодорова.  

Тя обясни защо фалшивите спомени се оказват по-силни от другите. "Споменът за дадено измислено събитие нараства на принципа на снежната топка, а не се свива. Обратно – около истинските спомени, в които сме сигурни, не развиваме сюжети и не украсяваме“, поясни футурологът.  

"Колкото повече изпълваме мозъка с детайли и усещания като емоции, толкова повече фиксираме като стабилни истинските спомени, за да противодействаме на фалшивите“, допълни доц. Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).