Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Срещу 25 лева може да се топнете в царската вана, направена за цар Фердинанд
Автор: Екип Varna24.bg 14:21 / 08.07.2024Коментари (0)1745
©
Срещу 25 лв. всеки може да се топне в царската вана, направена навремето за цар Фердинанд. Тя се намира в Банкя в старата минерална баня.

Около 3200 души месечно минават през санаториумите в Банкя, за да лекуват сърце, нерви, стави, астма.

Всички лечебни заведения в града са пълни 100% целогодишно. Това стана ясно от коментара пред "Телеграф" на зам.-кмета на Банкя Александра Александрова по повод предстоящия празник на района, който ще отбележи в края на седмицата 55 г. от обявяването му за град. Според зам.-кметицата курортното градче държи първо място в страната като качество на балнеоуслугите.

Всички санаториуми са с подновена и много модерна техника и това обяснява наплива от желаещите за рехабилитация включително и след тежки заболявания като инсулти, ставни операции, проблеми с периферната нервна система, на стомашно-чревния тракт. Две от заведенията предлагат като допълнителна услуга басейни с минерална вода, които могат да се ползват и от външни гости срещу заплащане.

В Банкя има и СПА хотели, не колкото във Велинград, но могат да поемат и туристите, които не се възползват от направленията на Националния осигурителен институт и здравната каса.

Озон

Освен минералната вода, която е с температура на човешкото тяло, въздухът тук съдържа озон, който го прави като коприна.

"Имам познат, който след престой в града хвърли помпичката си за астма", разказа Ели Янкова.

Банкя е един от малкото градове в света, където и без гръмотевични бури въздухът съдържа озон, което го прави изключително здравословен.

Александра Александрова изтъкна, че неофициално броят на жителите в градчето е близо 30 хил. души, които са се пренесли тук по време на пандемията от ковид и са останали да живеят през цялото време заради уникалния климат. Повечето от тях са млади семейства. 

Банята

От две години, след като старата минерална баня бе реставрирана, градът е хит и за чужденци от Азия, Европа и Америка. Това е станало след филм на National Geographic.

Туристите, сред които най-много са юристи и историци, дошли в София, отскачат до Банкя, за да видят банята и да се топнат в минералните й басейни. Много от тях вече използват и двуетажния автобус, който тръгва от "Св. Александър Невски". 

В края на седмицата се очаква жителите на западните квартали в София да се пренесат в Банкя за празниците Горещляци и юбилея на градчето. В тези дни ще има безплатни представления на Народния театър, джаз концерти, фермерски пазари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: