Стартира кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:48 / 22.04.2010
738
На 21 април 2010 година стартира Националната информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se (Ти избираш) на пресконференция с участието на Евгения Адърска - Председател на АПОЗ и приятели, Станислав Додов - представител на младежката организация Y-Peer, група D-2 - музикални посланици на кампанията, д-р Желязко Арабаджиев, Асоциация „Млад онколог" и Милен Чавров, Фондация „Надежда срещу СПИН" и Фондация „И". Кампанията работи на принципа "от млади за млади" в отговор на нуждата от повече информация по актуални здравни проблеми. Организаторите насочват вниманието към повишаване на здравната култура и личната отговорност, говорят за значението на профилактиката и ранната диагностика. Информационната кампания ще се проведе в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна с подкрепата на MSD.

Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV, а от тях 400 умират. Най-голяма е групата на младите жени на възраст около 23 години. В България към 15.11.2009 г. официално са регистрирани общо 1071 ХИВ-позитивни. През 2008 г. с методическата помощ на UNAIDS е направена оценка на разпространението на ХИВ и резултатите показват вероятен брой на инфектираните с ХИВ в България - около 4 хиляди души.

„Кампанията e успешна заради това, че работи на две паралелни нива: масова полулярност чрез D-2 и личният контакт и споделяне по време на обучителните сесии в училищата.", каза Станислав Додов, координатор на Y-Peer България.

„За мен възможността да участваме в този проект е наистина вдъхновяваща - така се възобновява позабравения диалог с младите, на които дължим много", сподели Евгения Адърска, Председател на АПОЗ и приятели.

Националната информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se не е затворена в строга информационна рамка, а комбинира „сериозния подход" с провокиращата "лайфстайл" комуникация. По време на кампанията ще се случат интересни за младите хора в България неща: конкурс за сценарий за комикс по темата; конкурс за идея за филм, както и провеждане на интерактивни информационни сесии U Ch00se в училища в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна с участието на Y-Peer, Млад онколог, и Надежда срещу СПИН. Музикални посланици и автори на песента U Ch00se, посветена на кампанията, са D-2. Varna24.bg е медиен партньор на кампанията.

Различното в U Ch00se е предстоящото изграждане на младежка организация, която ще продължи да развива дейностите по проекта дългосрочно. Всичко за кампанията можете да научите на сайта uchoose.bg.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).